Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned08192018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Posavska radost, tuga i suze

Prije mjesec dana nazvao me prijatelj iz jednog predivnog sela kod Odžaka (sva sela su predivna, tamo gdje se život živi) i pozvao me da dođem na Dane sjećanja u Vlašku malu (Posavsku Mahalu). Nisam dvojio. Sve svoje obveze sam posložio tako da bih mogao nazočiti tom vrlo važnom događaju.

Opširnije:Posavska radost, tuga i suze

Božićna čestitka mlade Garevljanke Ane

bozicImali smo želju da Božićnu čestitku kako onima u Garevcu, tako i onima koji su daleko od svog rodnog kraja uputi i jedna mlađa osoba. Stoga smo po drugi puta izabrali jednu mladu, sposobnu i na da sve nadarenu osobu koja se ozbiljno prihvatila posla te napisala svoju čestitku koju Vam prenosimo u cijelosti.  Vjerujte nismo se pokajali na izboru!

Opširnije:Božićna čestitka mlade Garevljanke Ane

Prah mrtvih kostiju

(Zamišljeno kao uvod u članak, preraslo u priču prethodnicu sljedećem članku)
Otac je imao tri sina, Marka, Damjana i Ivana i veliki posjed u selu. Dva sina, onaj najstariji i onaj najmlađi, nisu birali poslove niti su se opirali zadacima, koji su pristizali od oca. Radili su sve, veselo i punom snagom. Međutim, onaj srednji nije htio baš ništa raditi, a kamoli sam sebi pronaći nekog korisnog posla.

Opširnije:Prah mrtvih kostiju

Božićna čestitka jedne mlade Garevljanke

bozic ivanaImamo želju svake godine prenijeti jednu Božićnu čestitku kako onima u Garevcu, tako i onima koji su daleko od svog rodnog kraja koju će uputi i jedna mlađa osoba. Prvi put 2013. godine smo izabrali Ivanu Zelić koja se ozbiljno prihvatila posla te napisala svoju čestitku. Nismo se pokajali na izboru!

Opširnije:Božićna čestitka jedne mlade Garevljanke

Stiže nam proljeće i sa sobom Cvjetnicu nosi

Dan je bio ugodan, baš onakav kakav dolikuje proljeću. Uživala sam u raskoši Stvoriteljeve darežljivosti koju je uz puno umijeća i truda doradila ljudska ruka. Ambijent prirodan, stilski dotjeran, vremenski prilagođen. Priroda se poigrala bojama karakterističnim za rano proljeće, nebom i suncem.

Opširnije:Stiže nam proljeće i sa sobom Cvjetnicu nosi

Deseto jubilarno hodočašće u Mariju Bistricu

Na 10. jubilarnom hodočašću Vrhbosanske i Banjalučke nadbiskupije okupilo se 4500 do 5000 vjernika iz svih krajeva koji su podrijetlom iz BIH u Nacionalnom Marijanskom svetištu  - Marija Bistrica. Misno slavlje predvidio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.marija bistrica2015

Opširnije:Deseto jubilarno hodočašće u Mariju Bistricu

Božica pored krizmana

Konji vuku saone, vozi djed unuke, dječake osnovnoškolce, dočekao ih na željezničkoj stanici u Modriči. Stigli su iz Osijeka, nisu se vidjeli od prošlog Božića.

Kako ste putovali?
Tata nas ispratio na kolodvor, i evo mi stigli.
Oni i ne znaju da je tata jednog putnika u kupeo zamolio da pripazi na njih, taj je prihvatio i na kraju putovanja šapnuo djedu da su djeca bila dobra.

Opširnije: Božica pored krizmana

I moje malo, za njih je mnogo

Kao što svi znamo, ovih dana glavna vijest bila je ona o dolasku velikog broja izbjeglica u Lijepu našu, na putu u druge zemlje Euproske unije. Kako to uvijek i biva, bilo je tu podijeljenih mišljenja - neki da im treba pomoći, a neki da su došli samo napraviti nemire i učiniti neko zlo.

cepin izbjeglice

Opširnije:I moje malo, za njih je mnogo

Gluho bilo – čuvaj svoje!

Bezbroj pjesama je otpjevano, bezbroj priča ispričano, bezbroj suza proliveno i bezbroj žrtava sažaljeno od pada naše Posavine pa na ovamo. U cijelom tom razdoblju su se pojavljivale osobe i skupine, koje su našim ljudima ulijevale nadu u povratak na rodnu grudu, u život u gnijezdu iz kojega je ponikao taj časni i ponosni narod, u bolje sutra na vlastitoj posavskoj grudi.

Opširnije:Gluho bilo – čuvaj svoje!

Najljepši Božićni dar kojeg sam dobila

beba 670x440Čim sam ušla u kuću, dočekala me sestra s pismom u ruci. „Hoćeš mi dati markicu? Ovakvu nemam. Znaš da ih skupljam za misije. A tko ti to piše? Nikada nisi pričala o nekome iz Sinja.“

Opširnije:Najljepši Božićni dar kojeg sam dobila