Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12182018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

ruzica 200Mag. Ružica Kopačević-Miličević je majka troje djece. Rođena je 10. ožujka 1967. u Donjem Svilaju. Studij sociologije je  završila na fakultetu političkih nauka i znanosti u Sarajevu. 13. travnja 1992. radi rata je napustila  Sarajevo i  otišla za Austriju u grad Bad Ischl, gdje još uvijek živi. Radi kao voditeljica ureda za integraciju. Isto tako je i voditeljica seminara i radionica za odrasle i omladinu na temu rasizma,  multikulturalizma, diskriminacije, migracije i integracije.

Osnivač je i voditeljica  platforme za međureligijski dijalog, na komunalnom  nivou. Pisanjem se bavi od svoje osnovne škole. Do Domovinskog rata je isljučivo pisala poeziju, dok se zadnjih godina više preusmjerila na prozu. Osim pisanja, bavi se autodidaktičkim slikanjem-crtanjem i iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi.

Našu dopisnicu zanimaju sve teme, koje su vezane za manjine, mehanizme manipulacije, neovisno dali dolaze od države, religijskih institucija, medija ili pojedinaca. Granica i život na granici, su ključne teme njenih razmišljanja! Kako u geografskom, tako u metafizičkom smislu i kontekstu.

Sve po jednu marku

Štipaljke, mušičarke, haljine, ribaće, tangice, amuleti, zastave, lažne trepavice Push Up grudnjaci, umjetna kosa, i ko zna što još, danas gostuje u našem gradu. Dan uoči velike Gospe, pred vašar u Odžaku, sjati se cijela županija na jednom mjestu.

Opširnije:Sve po jednu marku

Pismo roditeljima

Ako pravite djecu, recite im da su ratovi tvornice invalida i da se nikad ne može vratiti djetinjstvo koje se uzalud provelo u rovovima i podrumima. Ako se ikad odlučite da ih rodite, učite ih da vole miris vrelog sunca i slobodu svakog čovjeka.

Opširnije:Pismo roditeljima

Tamo dole, vamo gore!

S moga balkona vidi se cijela čaršija. Mislim, ovdje, u Austriji. Ispod njega se nekad kočoperio Franjo Josip, i s peruškom na glavi šetao s caricom Elizabetom.Od devedesetih je čaršija puna našeg svijeta. E, sad vam je taj moj balkon, moja cijela avlija, na kojoj se nalazi mala božja bašča, počevši od pelagonija, oleandera, miloduva, lijepe kate, preko palmi svih vrsta, i to sve iz naših krajeva, pa do peršuna zasađenog u kutiju od kikirikija. Ama ljudi moji, kakva bih ja Posavka bila kad na svom balkonu ne bih imala bar jednu šljivu. Posavka bez šljive je kao država bez zastave.

Opširnije:Tamo dole, vamo gore!

Ljubi bližnjeg svoga, kao samog sebe!

Tolerancija, akceptiranje i empatija, riječi koje su na našim prostorima strane, nepoznate, teške i neprilagodljive. Morat će proći dosta vremena dok uđu u naš vokabular, i vjekovni imperativ „trpi drugoga“, zamijene ovim dostojanstvenim riječima.

Opširnije:Ljubi bližnjeg svoga, kao samog sebe!

Bosno moja u srcu te nosim

Sunce na vrijeme izlazi i zalazi. Muhe i komarci također. Omorina ne izostaje. Pokoji oblak se ukaže. Kiša se strpila dok ne odu Gastarbeiteri. Imamo dovoljno vode, i paradajza. Okružena riječima, koje razumiju samo oni koji su odrasli ovdje, guštam zalazak sunca, lavež psa i povike djece.

Opširnije:Bosno moja u srcu te nosim

Žena, što zapravo znači ta riječ

Ja nisam samo mama. Ja sam učiteljica. Odgajateljica. Kuharica. Čistačica. Tješiteljica.
Spisateljica. Njegovateljica. Brbljavica. Menadžerica domaćinstva. EventManagerin.

Opširnije:Žena, što zapravo znači ta riječ

Ljudska samoća, praznina i tuga

Moj otac živi u kući s pet soba. U jednoj kuha i spava. U ostalima drži slike svetaca i goblene okačene na zidove. Posjećuje ih svake nedjelje. Petkom jede riblju konzervu. Otvori je polako, i prije nego počne jesti, razgovara sa sardinama. Udiše miris mora s njihovih slijepljenih škrga. I gleda u pučinu. Tu je kraj i početak.

Opširnije:Ljudska samoća, praznina i tuga

Jakov čeka Božić

Jakov je sjedio pored prozora i čekao Božić. Ove godine mu se vrijeme nakako oduljilo, pomisli, i gurnu ruku u džep. A kako i nebi, kad Jakov cijele godine putuje od kreveta do prozora. Ponekad ode na toalet, a ponekad to i zaboravi, ali  i to je umijeće-moći zaboraviti ono sto moraš.

Opširnije: Jakov čeka Božić