Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri08052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Božić 2003. u Garevcu

spomen plocaMala, ali velika pomoć Garevcu! Za Božić i božićne blagdane (2003.) sam posjetio svoj Garevac i nakon 13 godina ili drugi put u 23 godine ponovo dočekao Božić na kućnom pragu. Radost, i to neopisiva.

Teško je to objasniti onome tko to nije doživio. Zašto? I sam ne znam! Istina, nije bilo božićnih nakita i ukrasa, nema milijuna žaruljica koje obasjavaju i najtamniji dio neke evropske ili svjetske, metropole, ali ima nešto drugo, a to je osjećaj svakog pojedinca i njegove duše! Kada sam donio zaključak da ću poći za Božić u Garevac i podijeliti obitelj na dva dijela nije mi bilo lako. Supruga i dvije kćerke ostat će mi ovdje, a ja i sin ćemo ići kod mojih roditelja da ih razveselimo za taj njihov, a i naš prvi povratnički Božić u Garevcu.

U razgovoru s nekim pojedincima da idem u Garevac uspio sam prikupiti i neke skoromne ali solidne novčane priloge koje sam uspio na najbolji način namijeniti.
U razgovoru sa župnikom vlč. Filipom Brajunovićem iznio sam svoj stav i tražio njegovu riječ o tome gdje je novac najpotrebniji, i kako ga upotrijebiti.
Obzirom da je i sam u velikoj krizi, (novca nema, a poslova oko završnih radova u župnoj kući i crkvi mnogo) rekao mi je samo «Čini što misliš da je najpotrebnije!».

I tako je i bilo.

Od tog skromnog novca uz Božiji blagoslov čuda su se napravila.

Naručio sam spomen ploču palim braniteljima koji do Božića 2003. nisu imali nikakv spomen za svoje darovane živote za nas i naš Garevac. Ploča je prekrasan spomen za 12 mladih života i bila je završena po mom planu na Badnju večer.

Postavili smo je ispred oltara u kapelici župne crkve gdje se molila misa polnoćka.

Za samu polnoćku obasjali smo pročelje župne crkve sa tri jaka reflektora koja su obasjala ne samo u nebo uzdignuto pročelje nego i veliki dio dvorišta kojega je cijelo vrijeme dok se molila misa čuvala policija Opštine Modriča koja se stacionirala preko puta crkve na velikoj meraji kod Garevačke pošte. Ne samo da su čuvali nego su bili spremni i spriječiti svaki incident kojeg bi netko pokušao napraviti.

Bilo je tu automobila raznih registarskih oznaka: počev od domaćih te hrvatskih, austrijskih, švicarskih, njemačkih i tako dalje, ali nije bilo ni najmanjeg incidenta.

Mnogo nas je došlo preko Save da uveličamo ovo božićno slavlje svojim roditeljima, rođacima, prijateljima, znancima i svojim Garevaljanima.

Poslije završetka sv. mise polnoćke, ostali smo duže vrijeme u dvorištu ispred crkve uz čašicu prave domaće šljive koju je iznio župnik Filip kao zahvalu za veliki odziv svetoj misi.

Poslije toga svi smo žurili kući da nakon Badnjice i posta oprobamo malo domaće pečenke koje je svaki povratnik sebi uzgojio i ispekao.

Dva naša povratnika nisu bila u mogućnosti da si priušte tako nešto za Božić, ali zato sam tu bio ja sa svojim prijateljima iz Švicarske koji su poslali novca kojeg sam iskoristio za tu svrhu.
Kupili smo dvije pečenice koje sam još morao i po vrlo hladnom danu ispeći, ali kada se nešto hoće i želi tada nije ni teško.
Isto tako napomenut ću da smo za te dvije osobe još uplatili u dućanu «Garevo» za mjesec dana kruh i mlijeko, što će im i te kako dobro doći.
Naravno da je to lijepo kada se ima i može prušiti pomoć bar u to adventsko vrijeme, jer za mene i za mnoge druge je Božić blagdan darivanja te smo ga vrlo dobro osmislili i tako proživjeli.

Sve ovo nebi bilo moguće učiniti da nije bilo dobrih ljudi koji dadoše svoju pomoć a to su:
Pavo Perković
Stipo Radonjić (Ljebo)
Marko Bošković (rodom iz Požege)
Mišo Perak
i Župa Sv. Marije iz Thuna u Švicarskoj na čelu sa velečasnim Jerkom Božić (rodom iz Vaganca u Lici).

Nemožemo ostaviti nezapisano da se u jesen 2003. poslije Svih Svetih u Garevcu formirala i Mjesna zajednica.
Njihov učinak je za sada doduše skroman, ali vrlo vidljiv. Dobili su prostoriju u dijelu Doma gdje je godinama boravio matičar, te je sada povučen u Miloševac, a oni su je preuredili za svoje potrebe kojoj su obnovili unatarnju fasadu tako da sada prostorija na nešto i liči.
Isto tako nasuli su cestu kamenom tucanikom tako da se vozilom može normalno voziti. Do sada se nasipavalo šljunkom koji je rado bježao iz oštećenog dijela asvalta dok je ovo za sada dosta bolje i praktičnije.
Imaju i veliku volju za navlačenjem nove asvaltne trake, ali kako kada nema prihoda?
Do sada im za njihove potrebe dadoše Pavo Perković i Mišo Perak svoj novčani prilog «kojeg neće dugo utrošiti nebi li se umnožio», smješeći se reče tajnik Pero Gagulić.
Mjesnu zjaednicu Garevac sačinjavaju:

Pero-Pejo Ravnjak predsjednik,
Vlado Lozić (Jerkić) dopredsjednik i
Pero Gagulić tajnik.

A u Savjetnom odboru su:

Franika Jagustin (Jaranov),
Bruno Kovač (Lega),
Perija Perić,
Ivo Spajić,
Anto Stanić (Kekonja) i
Stijepan Stanić (Babe Ruže).

Za GIP piše Mišo Perak