Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub09262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava Božića 2005. u Garevcu

BOŽIĆ je! Garevac živi. Zar to nije nešto veliko za same povratnike i mještane Garevca? Snijeg nam, istina, nedostaje, ali je dovoljno hladno da bi pečenice mogle smrznuti kako bi bile što ukusnije. Ove godine ih skoro svaka kuća ima, nedostaje samo onima koji nisu htijeli da je cijelu ispeku nego su pekli polovicu u rerni a polovicu stavili u zamrzivač,  jer ne mogu sami toliko mesa pojesti preko ovih blagdana.

Automobili prolaze! Naši koji su u inozemstvu ili RH spavali su tu, pa su ranije ustali i žele doživjeti Božićno jutro svatko na svoj način. Neki žele proći selom te doživjeti Božićni ugođaj, neki žele otići do Modriče ili Odžaka na kavu, neki opet kod susjeda na koju čašicu domaće  šljivovice i slično.

U 10.30 sati zvona s garevačke ljepotice pozivaju na svetu misu.

Ispred crkve se okupljaju vjernici, ponovno je najviše povratnika koji tu žive.

Božićno drvo visoko nekoliko metara stoji ukrašeno ispred pročelja crkve a iznad njega je natpis GIP-a: «Čestit vam Božić i sretna Nova godina». Veselo je, svi su sretni jer dočekali su i Božić u svojoj obnovljenoj crkvi.
Sv. Misu je ponovno predvodio župnik Filip sa dr. vlč. Zdenkom Spajić! Ponovno je bio veći broj vjernika i to po procjeni oko 120.

Pjevalo se, molilo se i zahvaljivalo Mladom Djetešcu u jaslicama za život koji im je podario Gospodin, da ga ponovno mogu baš tu dočekati i doživjeti.

Poslije sv. Mise, u kapelici ili vjeronaučnoj dvorani, održana je izložba ručnih radova starih seoskih običaja koje je prezentirao Niko Tokić «Brkica», koji je od nedavno u mirovini i došao je zauvijek iz Beča u svoj Garevac. Sve ono što se moglo vidjeti Niko je načinio u Beču sa sjećanjima na svoje djetinstvo i život u Garevcu. Bili su to drveni radovi izvedbe naše crkve, vodenice, pluga i volova, stana za tkanje i još puno toga što su vrijedne ruke radile u Beču a mozak ih obrađivao po davnom viđenju u Garevcu.

Za GIP dostavio Niko Tokić «Dikača»