Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pet08072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Božić 2006. u Garevcu

Ponoćka i Božić 2006. u Garevcu! Doživjeti Božić u Garevcu nije isto kao negdje drugdje, gdje sve svijetli i blista od milijunima sitnih žaruljica koje obasjavaju pročelja velikh stambenih objekata, raznih dućana i poslovnih prostora. Toga u Garevcu nema.

bozic 06Tamo je samo jedno ali veliko svjetlo koje kao neki jaki magnet privlači svoje Garevljane da mu priđu i koje obasjava pročelje naše Ljepotice kao i cijeli prostor ispred nje.

Na ulazu u crkvu visoko su se uzdigla dva velika božićna bora koje je ove godine donirao Pavo Stanušić «Kulenov», a krasna postolja koja ih podupiru izradio je Niko Tokić «Dikača». Dakle, u Garevcu se raduje i Božić dočekuje na jedan drugi način. Tamo nema raznovrsnih i skupih darova koje darujemo jedni drugima, tamo je samo jedan dar i to ono maleno DJETEŠCE koje leži s lijeve strane ulaza u Garevačku ljepoticu pred kojim se svaki vjernik nakloni i priđe mu bliže.

Negdje oko 22.00 sata počinju se prikupljati vjernici koji za tu zgodu dođoše u svoj Garevac. Snijega nema, ali prohladni posavski zrak ispunja im dušu i vraća osjećaje nečega lijepoga, nečega što se svaki Garevljanin sjeti kada se nađe ispred svoje crkve.

Pristižu automobili raznih registraskih pločica, pristižu i naši stari povratnici koji sve ovo doživljavaju na svoj poseban način. Pristižu i oni najmlađi hrabrih roditelja koji ih dovedoše tko zna iz koliko dalekog kraja da bi ovaj Božić i malog Isusa vidjeli ovdje u crkvi koja njima pripada.

Crkveno dvorište se puni. Veselo je. Garevljani svih starosnih dobi pružaju ruku pozdrava jedni drugima s riječima «o kako je lijepo ovo doživjeti ovdje na svome».

S velike krovne visine naše crkve oglšava se zvono i poziva na sv. euharistiju koju  predvodi garevački župnik Filip Brajinović uz koncelbraciju garevačkog sina dr. vlč. Zdenka Spajić, koji svaku moguću priliku iskoristi da dođe u svoj Garevac. Njih su dostojanstveno i s ponosom u srcu i s radošću u čima posluživala trojica ministranata.

Brzo se napuniše klupe i popuniše mjesta za sjedenje. Stoji se u svim dijelovima crkve.Doista lijep nekadašnji prizor, što je ujedno i potvrda da je ovo od davne 1991. godine  prvo božićno okupljanje što po broju nazočnih, što po samoj atmosferi i raspoloženju prisutnih vjernika. Nikada do sada nije bilo ovoliko Garevljana na misi polnoćki, a posebno tako veliki broj mladih obitelji.

Poslije sv. mise čestitanje i vatromet. Puca se sa svih strana. Nezna se tko puca, a tko to sve očima prati.
Svijetli nebo u raznim bojama iznad Garevačke crkve. Vrlo je vesela atmosfera i sretni su svi koji za ovaj najveći kršćanski blagdan dođoše u svoj zavičaj.

Dugo se ostalo tu u crkvenom dvorištu, a zatim se krenulo svojim kućama gdje ih je čekala hladna pečenica, mlada prasetina pečena na ražnju, što je tradicionalno božićno jelo, koje se s koljena na koljeno nasljeđuje do današnjih dana. Garevljani, kao i većina ostalih posavskih mjesta ne žele zaboraviti ovaj stari djedovski običaj, mada žive daleko od svog kraja i u mjestima drugih običaja i kultura.

Za GIP piše Mišo Perak

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje