Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Ned01262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Polnoćka 2009. u Garevcu

GAREVAC / Doživjeti Božić u Garevcu nije isto kao bilo gdje u svjetu, gdje sve svijetli i blista od milijunima sitnih žaruljica, toga u Garevcu nema. Tamo je samo jedno ali veliko svjetlo koje kao neki jaki magnet privlači vjernike da mu priđu.

Tamo nema raznovrsnih i skupih darova koje darujemo jedni drugima, tamo je samo jedan dar i to ono maleno DJETEŠCE koje leži s lijeve strane ulaza u Garevačku ljepoticu pred kojim se svaki vjernik nakloni i priđe mu bliže.

U crkvi ispred oltara su se u visinu uzdigla dva velika božićna bora koji su ove godine osječeni kod Maraka Marić „Civilja“, a koje okitiše vrijedni Garevljani.

Oko 20:00 sati u crkvi je došlo do kratkog spoja i nestalo je struje. Problem tome je prouzrokovalo naglo poboljsanje vremena i otapanje snijega. Tek oko 22:00 sata je na veliku zahvalu našem Vladi Tokić „Dikači“ koji je brzom inervencijom pronašao i odklonio kvar ponovo došla struja.

Negdje oko 23.00 sata počinju se prikupljati vjernici koji za tu zgodu dođoše u svoj Garevac. Snijega koji je do nekoliko sati ranije bio visok i do 40-tak cm više nema, ali prohladni posavski zrak ispunja im dušu i vraća osjećaje nečega lijepoga, nečega što se svaki Garevljanin sjeti kada se nađe ispred svoje crkve.

Pristižu automobili raznih registraskih pločica ali u dosta manjem broju već ranijih godina, pristižu i naši stari povratnici koji sve ovo doživljavaju na svoj poseban način. Pristižu i oni najmlađi hrabrih roditelja koji ih dovedoše tko zna iz koliko dalekog kraja da bi ovaj Božić i malog Isusa vidjeli ovdje u crkvi koja njima pripada.

Crkveno dvorište se puni. Veselo je. Garevljani svih starosnih dobi pružaju ruku pozdrava jedni drugima s riječima «o kako je lijepo ovo doživjeti ovdje na svome».

S velike krovne visine naše crkve oglšava se zvono i poziva na sv. euharistiju koju  predvodi garevački župnik Filip Brajinović uz koncelbraciju garevačkog sina dr. vlč. Zdenka Spajić, koji svaku moguću priliku iskoristi da dođe u svoj Garevac. Njih su dostojanstveno i s ponosom u srcu i s radošću u očima posluživali mali garevački ministranati.

Brzo se napuniše klupe i popuniše mjesta za sjedenje te se u većim dijelovima crkve i stoji. Doista lijep prizor za sve. Priznajemo da ove godine nije bilo Garevljana kao ranijih godina na misi polnoćki, a ni mladih obitelji s djecom, ali ipak ih se okupilo oko 180-200 osoba.

Poslije sv. mise čestitanje i vatromet. Puca se sa svih strana. Nezna se tko puca, a tko to sve očima prati. Svijetli nebo u raznim bojama iznad Garevačke crkve. Vrlo je vesela atmosfera i sretni su svi koji za ovaj veliki kršćanski blagdan dođoše u svoj zavičaj.

Dugo se ostalo tu u crkvenom dvorištu, a zatim se krenulo svojim kućama gdje ih je čekala hladna pečenica, mlada prasetina pečena na ražnju, što je tradicionalno božićno jelo, koje se s koljena na koljeno nasljeđuje do današnjih dana. Garevljani, kao i većina ostalih posavskih mjesta ne žele zaboraviti ovaj stari djedovski običaj, mada žive daleko od svog kraja i u mjestima drugih običaja i kultura.

Po izvještaju Zorana Perković napisao Mišo Perak

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje