Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub01182020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proslava Iline u Garevcu 2010.

Utorak  je 20. srpnj 2010. blagdan je Sv. Ilije proroka zažtitnika mnogih župa u Bosni i Hercegovini pa tako i Garevca. Ujutro oko osam sati idem do našeg groblja upaliti sveće na grobovima svojih pokojnika jer kada sam u Garevcu to mi je svakodnevnica.

ilina 10Približavajući se prijelazu preko pruge dalo se primjetiti nesvakidašnje stanje. Baš tu u visini izdigao se natpis „Dobro došli u Garevac“ kao da nekome prkosi. Kod kioska gužva. Garevljani poranili da dođu po kruh, a tu se umješali i oni kojima noć bi kratka te su rano ustali i osobnim automobilima već došli iz Osijeka i Zagreba.

Cestom prema groblju je već parkirano desetak automobila različitih registarskih pločica. Kod ulaza u groblje stoji prodajni štand sa svijećama od Mire Ćumorove koja svake godine obavezno dođe za Ilinu i Svi Svete u svoj Garevac. Iako je rano ujutro Mira je po običaju nasmijana a također i njen muž Marko.

Odlazim do grobova palim svjeće i poslije kraće molitve se vraćam prema kapelice. Prilaze mi neki Garevljani i pozdravljamo se. Među njima i baka Anđa Radonjić i sin joj Mato, osobe koje svake godine dođu među prvima na ovo za njih sveto mjesto i u miru obiđu grobove dok ne pođe Sveta Misa.

Zamoljavam Matu da mi pomogne iznjeti oltar iz kapelice što vrlo rado prihvaća i pomaže mi. Priređujem tako oltar, iznosim stolice i svijeće i prilazi mi Matan Marić s jednom veoma lijepom i ogromno velikom slikom i kaže mi ovo je moj dar za Garevčaku crkvu i stim sam ispuno zadaću koju sam sebi davno zadao. Postavljam sliku na vidno mjesto na kapelice i razgledam prema cesti koja je sve punija.

Brzo odlazim kući da se preobučem jer uskoro će početi i Sveta Misa. Moji me već s nestrpljenjem čekaju i kažu da se trebam malo požuriti.

I dosita je blo tako za trenutak sam bio ponovo spreman i krenušmo putem prema groblju.

Već od moje kuće je parkirana kolana automobila prema pruzi a  što se više bližimo glavnoj cesti i groblju cestom je skoro nemoguće proći. Djeca, odrasli, auta, sve se zbilo u tom malom prostoru. Pogledi i pozdravi, priče i rukovanja starih prijatelja, dobrih susjeda i komšija. Jednostavno svi smo tu. Tu je Garevac u malom.

Ispred grobljanske kapelice gdje ima hladovine  prostor je već popunjen, po groblju grupice Garevljana, pozdravljau se i pričaju. Ulazna kapija je puna. Prostror ispred kapelice i do polovice groblja se popunjava i ubrzo se začu grobljansko zvono koje s velikom vještinom zazvoni Niko Tokić „Brkica“ stari Garevački zvonar koji je zanat naučio od pokojnog oca.

To bi znak za početak euharistije koju je po predpostavka mamolilo oko 850 osoba kako Garevljana tako i susjeda i gostiju.

kumoviIz kaplelice izlaze svećenici na čelu s našim župnikom Filipom Brajinovićem, te župnikom iz Novog Sela Pavom Brajinović, našim garevačkim sinovima  Vladom Jagustin, Matom Križić i Fabijanom Stanušićem te uzvanim gostima vlč. Ivicom Rebić župnikom u Kuševcu i direktorom Đakovačkog Caritasa te predvotiteljem misnog slavlja vlč. Nediljkom Čuturom ekonomom đakovačke nabiskupije.

Bilo je vrlo lijepo i ugodno slušati pozdravne riječi našeg župnika kao i veoma nadarenu propovijed vlč. Nediljka Čuture koji se osvrnuo na život Sv Ilije te ga povezao i sa životima razasutih Garevljana diljem svijeta rekavši Garevac je tamo gdje su Garevljani a ne samo ovdje na ovome mjestu.
Poslije Svete Mise u dvorištu od Vlade Ivušić uz grobljansku kapelicu odsvirali su nekoliko izvornih kola Marko Spajić i njegvo kum Kruno što su rado prihatili igrači posavskog izvornog blaga i po onoj vrućini vezali ruke jedni do drugih.

Lijepo je bilo ovaj dan biti U Garevcu, a lijepo je i Garevcu bilo taj dan biti s nama.

Za GIP piše Mišo Perak

Ostale fotografije od blagdana Sv.Ilije pogledajte klikom ovdje