Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub01182020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proslavljen blagdan Sv. Ilije „ILINA“ 2009.

ilina09Garevac je 20. srpnja 2009. godine svečano proslavio dan suzaštitnika svoje župe sv. Iliju Proroka. Svečano koncelebrirano Misno slavlje u 11 sati bilo je na mjesnom groblju na kojemu se okupilo oko 800 misara iz Garevca, okolnih mjesta, te gostiju i predstavnika partnerskih župa iz Italije.

Ove godine misno slavlje jpredvodio je vlč Marko Cvitkušić, župnik u župi Pešćenica u Hrvatskoj. Uz župnika vlč. Filipa Brajinovića  okupilo se još nekoliko svećenika u koncelebraciji, mještana Garevca i okolnih mjesta.

Na početku Misnoga slavlja župnik Brajinović je sve pozdravio i zaželio da i ova Ilina doprinese međusobnom boljom povezanošću. A vlč.Marko Cvitkušić je u uvodnom govoru izložio povijesno štovanje sv. Ilije te povezanost toga štovanja s BiH, i posebno župom Garevac. Vlč. Marko Cvitkušić je u veoma sadržajnoj, ali sažetoj propovijedi iznio spremnost u svećeničkom pozivu da se odgovori zahtjevima vremena i unatoč poteškoćama stavi u službu naviještanja Božje riječi. Svako vrijeme ima svoje breme, tako je imalo i Ilijino vrijeme, tako su poteškoće proživljavale i prošle generacije te tako imaju svoje poteškoće i današnje generacije, ali je milost Božja ona koja krijepi i jača i šalje u ispunjenje postavljenih zadataka. Križ, dnevne molitve časova i krunica su glavno oružje s kojim se pobjeđuje u poteškoćama i teškim trenutcima.

Nakon Misnoga slavlja misnici su se okupili na zakusku kod župnika Filipa, a župljani su poveli goste svojim kućama kako bi oko obiteljskoga stola nastavili druženja.

Nekoliko riječi o današnjem predvoditelju Misnog slvalja.

Vlč. Marko Cvitkušić je za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 1976. godine u Sarajevu. Kao kapelan radio je u Sarajevu, Kaknju i Derventi. Kao župnik radio je u nekoliko župa u Švicarskoj i u nekoliko župa u Njemačkoj, uvijek na župama za domicilno stanovništvo. Sada radi kao župnik u župi Pešćenica - Lekenik u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Spisateljskim radom bavi se od bogoslovskih dana. Pisao je brojne članke u većini glasila Crkve u Hrvata, te u švicarskom i njemačkom tisku. Posebno rado istražuje i objavljuje povijesne činjenice iz života naših velikana. Također je suradnik Katoličkog tjednika.

Za GIP Piše Mišo Perak

Ostale fotografije od blagdana Sv.Ilije pogledajte klikom ovdje