Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub04042020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Početak adventa i mise zornice u župi Garevc

U Katoličkoj Crkvi za blagdan Kristovog rođenja Božić, vjernici se od davnina, uz ostalo pripremaju i posjećivanjem jutarnjih sv. Misa takozvanim zornicama. One simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena.

advent 2016Taj običaj od davnina prakticira se i u župi Garevac. Lijepo je izjutra slušati žamor vjernika koji iz svih zaselaka dolaze na jutarnju sv. misu zornicu.

U došašću su svakog jutra zornice našem puku omiljene rane mise koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu a ujedno predstavljaju i neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Sv. mise zornice u župi Garevac mole se u 7.00 sati ujutro, a od 6.30 sati je krunica u toploj kapelici garevačke ljepotice dok je nedjeljom redovna misa u 11.00 sati i nema mise zornice.

Svaki puta posjećenost je za naše prilike vrlo dobra jer otprilike preko dvadeset pet Garevljana dolazi na sv. Misu da se pomoli i to im je jedna od priprava u došašću za blagdan Božića.
 
Prošlih godina Garevljani su uveli i lijep domaći običaj te su svako jutro poslije sv. Mise išli u jednu drugu kuću na kavu i rakiju. Da li će se to i ove godine prakticirati na nama je da pričekamo i vidimo?

U svakom slučaju ovu ideju treba podržavati pogotovo u ovo vrijeme Došašća jer se i onako jedni od drugih sve više i više udaljavamo i zatvaramo u neke svoje "torove".

U vremenu Došašća pa i misama zornicama se pjevaju i adventske pjesme. Neke od poznatijih su: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđeo Gabrijel”, “Ptičice lijepo pjevaju”, “Visom leteć ptice male”. U tim adventskim pjesmama izražava se radost skorom dolasku Božića i potiče se vjernike, da se duhovno pripreme za blagdan Božića te se iskazuje štovanje Blažene Djevice Marije.

Ovo vrijeme došašća čini nam jedno raspoloženje iščekivanja, a još k tomu jutarnje zornice i sjećanje na djetinjstvo, snijeg i škripu bijeloga snijega pod nogama. Danas je toga sve manje, nema te bjeline koja nas okružuje, ali učinimo mi da i u našem okruženju bude sve prožeto i diše Isusovim dolaskom.

Za GIP piše Mišo Perakadvent1