Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pon04062020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Oproštajna poruka župniku Filipu od sestra Augustine

Na zamolbu portala da nam napiše svoj osvrt na životna djela župnika Filipa, kao čovjeka, svećenika i duhovnika časna sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove napisala je svoj osvrt ovim riječima:  
Poštovani i dragi velečasni Filipe!

Zbog drugih obveza, danas, dok se nakon dugi niz godina vjernog služenja u župi Garevac opraštaš od svojih župljana i odlaziš u zasluženu mirovinu, nisam u mogućnosti fizički biti prisutna ali činim to u duhu i pisanom riječi kojima ti i ja kao i mnogi danas, želim reći hvala za puno lijepih stvari i dobrih djela. A hvala ti i što postojiš. Hvala!

Ne mogu a da ne spomenem nešto lijepo što sam o tebi čula a i sama sam to potvrdila uglednoj osobi prilikom čega je ista, nakon razaranja u Domovinskom ratu, obilazila župe u Posavini kako bi svojom kamerom i budnim okom zabilježila, tada već kronične ožiljke stradanja Bosanske Posavine. Spomenula je, između ostalog, kako je bila i u tvojoj župi u Garevcu te je u toj župi srela jednog svetog svećenika, i bi mi drago pri srcu ta njezina konstatacija. Iščitavala je ona, kako je i sama rekla u pogledu i na licu tvoje traume, križeve, boli, patnje, dijagnoze, te pored svega izrečenoga negdje u dubini je vidjela i veselu narav, dobrodušnost, dobrotu ali i svetost.

Naravno, složila sam se s njezinim mišljenjem i dodala sam i svoje viđenje tvoje strpljivosti, ustrajnosti te razumijevanje pri svakom čekanju pred bolnicom, na hodniku ili krevet u kojega ćeš biti smješten dok pretrage traju. Upravo zbog tih vrlina postao si uzor medicinskom osoblju kao i u župi, župljanima, djeci, odraslima kao što rekoh i u bolničkoj sobi dok su te liječnici i sestre promatrale kao uzor svećenika ali i onima koje si na različite načine okupljao u “Oratorij Božanske ljubavi”. Međutim, rekla bih da si ti kao svećenik svojom pojavom postao putujući propovjednik i neumorni radnik na njivi Gospodnjoj unatoč svega što te sprečavalo u nesnosnim danima tvoje bolesti. A danas nakon dugo godina, ti se povlačiš i odlaziš u i te kako zasluženi mir.

sestra augustina

Stoga i ja ti želim reći još jednom veliko hvala za uzor svećenika, vjernika, radnika. Hvala u ime svih i za svaku pomoć, riječ, savjet, utjehu i osmijeh u nemalom broju puta dok si posjećivao moju nemoćnu i osamljenu tetku Ivku Šimunovcu koja je ostala sama samcata i bez ikoga svoga u Garevcu, kao i mnoge one i ine u sličnim potrebama njihova hoda kroz mukotrpni im život. To se nezaboravljiva.
Naprotiv!

Stoga, dragi Filipe, hvala za sve dobro koje si učinio a ja i sada molim za tebe Gospodina; Gospodine, zadrži val Svoje milosti nad životom svoga svećenika. Udijeli mu dar razuma, kako bi se u njegov duh utisnula otajstva Božje Riječi. Dar savjeta, kako bih mogao izabrati pravi put u dvojbama, dar jakosti, kako bih se hrabro i ustrajno znao boriti  s dušmanima, dar znanja, kako bih mogao djelovati s čistom nakanom na veću slavu Božju, dar pobožnosti, kako bih mogao postati pobožnim i savjesnim, dar svetog straha Božjeg kako bih u svim svojim duhovnim blagoslovima zadržao poštovanje, samozataju i trijeznost.

I za kraj, još jednom dobrom Bogu i tebi hvala za svaku dobru riječ. Neka te prati mir i dobro!

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove
U Zagrebu, 19. kolovoza 2018.