Dani sjećanja

Dani sjećanja 2011. godine


Garevac - 29. svibnja 2011. na šestu nedjelju iza Uskrsa u Garevcu se okupilo preko trista vjernika odžačkog i modričkog kraja da obilježe "Dan sjećanja na žrtve Burića štale, drugog svjetskog i ovog zadnjeg rata". Za ovaj dan župljani Župe Garevac pripremali su se trodnevnicom u "Spomen kapeli Burića štala".

dani sjecanja 2011

Na sam dan sv. Misa je započela u 11.sati. Misu je predslovio prof.dr. Darko Tomašević uz sudjelovanje župnika i dekana preč. dr Ive Balukčić, odžačkog župnika, vlč. Mirka Ikić župnika pećničkog, vlč. Ive Kopić modričkog župnika, vlč. Borisa  Salapića, čardačkog župnika i fra Velimira Bavrka župnika dubičkog, te domaćeg župnika vlč. Filipa Brajinović.

Na početku misnog slavlja domaći župnik pozdravio je prisutne svećenike i  vjerni Božji narod te im zahvalio  na dolazku, istaknuvši činjenicu našeg dolazka molitvu za zatočenike ali i za njihove krvnike. Sud prepustimo Bogu.

U svojoj propovjedi dr. Darko istanuo je činjenicu ljubavi Božje prema nama. Istaknuo je. "Jedno od temeljnih uvjerenja nas vjernika jest da nas Bog voli, da nas Bog cijeni. A zašto? Da li nas voli zato što smo nešto učinili? Zašto smo dragocijeni u Božjim očima? Kao odgvor evo drugog pitanja. Zašto vi volite svoju djecu? Zašto su vam djeca tako draga, dragocijena.

Da li zato što su nešto učinili? Ne vjerujem. Normalno roditelji su ponosni na djecu, kad nešto postignu. No oni ih vole i bez nekog  važnog postignuća. Kad roditelj prvi put uzme novorođeno dijete u ruke, ni sam ne može vjerovati da posjeduje toliku ljubav. A ta mala beba ništa nije učinila. Ničim nije"zaslužila" ljubav. Roditelji vole djecu radi onoga tko jesu, a ne radi onoga što su nešto učinili.

Zašto nas Bog voli? Zašto smo mi njemu dragocijeni? Voli nas radi onoga tko smo i što jesmo. Voli nas radi toga što u nama vidi ljubav koju on ima prema svom Sinu, Isusu. Voli nas zato što svaki od nas nosi Isusov život u ovom svijetu.

Danas se ovdje sjećamo onih koji volimo. Ispred sebe imamo ljude koji su bili spremni na žrtvu. Čak i žrtvu vlastitog života. Možemo reći da su svojim postupkom "zaslužili" da ih volimo. Ali samo poštovanje i" ljubav" u ovom slučaju nisu dovoljni. Naše poštovanje i ljubav mora preći u djelovanje. Njihova ljubav prema domu, ovom kraju „Obavezuje". Ovi ljudi su bili spremni na žrtvu! A mi?  istaknuo je vlč. dr. Darko Tomašević.

Na koncu misnog slavlja župnik Filip zahvalio se propovjedniku i svećenicima te narodu i pozvao ih na skromnu zakusku koju su organizirali mještani . Uz pokoji zalogaj i osvježenje govorilo se i razmišljalo o žrtvi koju prinesoše naši djedovi i očevi.

Za GIP piše garevački župnik vlč. Filip Brajinović