Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Knjiga "Sjećanje ratnika" je izašla iz tiska

Sa zadovoljstvom Vas želimo informirati da je projekt vezan za izdavanje knjige "SJEĆANJE RATNIKA" završen i da je knjiga koncem travnja izašla iz tiska. U cjelosti je tiskana u boji, na najfinijem papiru, veličine 17x24 cm i broji 128 stranica.

Kroz sjećanja ratnika, ratne fotografije, te drugu arhivsku građu, 22 godine poslije, nakana je osvježiti uspomene bojovnika 105. modričke brigade HVO-a, te ratne događaje i strahote učiniti dostupnim i onima koji iz bilo kojeg razloga nisu bili sudionici istih.

Isto tako, knjiga sadrži i dio ratnog dnevnika suborca Stjepana Burića zv. "Stipo" koji je pomno i na sebi svojstven način zapisao sve važnije događaje u razdoblju od 11. do 31. svibnja 1992. godine. Posebnost dnevnika ogleda se i u tomu što je isti, nakon vojnog zauzimanja Garevca, ostao u obiteljskoj kući i došao u ruke neprijateljskim vojnicima, ali je po završetku rata ponovno vraćen autoru. Dio zapisanih i objavljenih događaja možete pročitati klikom ovdje.

I dok pobjednici pišu povijest (ali i sude poraženima), nama jedino ostaje da na ovakav način, autentično i objektivno, doprinosimo razumijevanju istine o ratnim strahotama i zločinima u ovom dijelu Bosanske Posavine sa samo jednim ciljem – da se ne zaboravi, odnosno da se nikad više ne ponovi.

Nadalje napominjemo da je cjelokupan projekt vezano za izdavanje knjige «SJEĆANJA RATNIKA» u cijelosti neprofitabilan i da će sva novčana sredstva prikupljena distribucijom i prodajom biti uplaćena u fond namijenjen za izgradnju spomen-obilježja hrvatskim vojnicima poginulim tijekom dva zadnja rata u mjestu Garevac, općina Modriča, na lokaciji kod «Burića štale». Cijena knjige je simbolična i iznosi 25,00 KM ili 100,00 kuna. Knjiga se već može rezervirati putem GIP-a na e-mail infoOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.garevac.info i osobno kod autora Antuna Fuglinskog na e-mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Uvažavajući činjenicu da je knjiga tiskana u manjem tiražu iskoristite ovu mogućnosti i osigurajte već danas primjerak za svoju kućnu arhivu.

O izgradnji spomen-obilježja govori se već dulje vrijeme, ali do danas ništa konkretno nije urađeno na tome, te je autor knjige iz toga razloga došao na ideju da se novčanim sredstvima od prodaje knjige stvari pokrenu s mrtve točke.
I ovom prigodom autor se javno zahvaljuje svim donatorima jer bez njihovih novčanih sredstava izdavanje knjige bi bilo vrlo upitno ili prolongirano za neka bolja vremena.
P.S.
ŽRTVA ONIH KOJI SU DALI ONO NAJVRIJEDNIJE – SVOJE ŽIVOTE NE SMIJE PASTI U ZABORAV.
NJIHOVE DUŠE VJERNO I VJEČNO ČUVAJU NAŠ GAREVAC.

Za GIP piše Mišo Perak

sjecanje ratnika