UMIJEĆE RATOVANJA NA MOJ NAČIN

«U elemente ratnog umijeća spadaju:
prvo - mjerenje prostora;
drugo - procjena količina;
treće - proračuni;
četvrto - usporedbe;
peto - izgledi za pobjedu».
(Umijeće ratovanja, ulomak)

Kao i svaki normalan čovjek, bojao sam se rata, ali nisam imao izbora. Moje srce kucalo je za Garevac, a «čovjek bez srca» nigdje se ne uklapa. Osim toga, bio sam svjestan da se piše jedna nova povijest i želio sam biti dijelom nje.

Ponovno se potvrdilo pravilo kako je čovjek, nekad u životu, prinuđen raditi i ono što je vjerovao kako nikada neće - ratovati.

Iako smo poduzeli niz mjera i radnji, po mom osobnom mišljenju, u rat smo ušli nespremno, poglavito ako se u obzir uzme da nitko od nas nije imao nikakvog ratnog iskustva, dok je i vojno bilo vrlo oskudno. Imali smo jaku volju, veliki ponos, pravda je bila na našoj strani, ali to, za konačnu pobjedu, nije bilo dostatno.

Znanje je moć, ali tek je u ratu je jasno vidljivo tko je moćan, a tko nemoćan. Nije nama nedostajalo samo ratnoga znanja, nedostajalo je i naoružanja, školovanih i educiranih časnika, reda, međusobnog poštovanja ...
Kako nisam služio vojni rok, novonastala me situacija prisilila na ponovno učenje i to ne radi stjecanja znanja i vještina, nego biološkog opstanka. U ratu se brzo uči (i odrasta), ali na jedan teži – neprirodniji način jer svaka pogreška, loša prosudba ili improvizacija može imati dalekosežne posljedice.

Nisam si smio dopustiti učenje na vlastitim pogreškama ili pogreškama svojih suboraca. Zato sam se u mislima, vrlo često, stavljao u poziciju napadača/agresora, nastojao sam razmišljati kako on razmišlja, planirati kako on planira, trudio sam se što bolje razumjeti njegovu vojnu strategiju i doktrinu jer «ulog» je bio izuzetno velik. Pravilnim i pravodobnim detektiranjem i determiniranjem njegovih postupaka nastojao sam, koliko su uvjeti i prigode dopuštale, amortizirati njegovo štetno djelovanje.

Isto tako, u pojedinim trenutcima trebalo je obuzdati vrelu, mladu krv, koja je znala proizvesti iracionalnu hrabrost.

Hrabrost je vrlina, ali ako je ima previše, posebice u ratu, može prouzročiti glupost s nesagledivim posljedicama.
U tu svrhu mnogo mi je pomogla ukoričena preslika knjige «UMIJEĆE RATOVANJA» kineskog generala i stratega Sun Tzua, a koju sam, neposredno prije rata, dobio od meni dragog prijatelja, hrvatskog vojnika iz Osijeka.
Jako mi je žao što je izgorjela zajedno s mojom kućom koju su neprijateljske snage zapalile tijekom vojnoga zauzimanja Garevca. Čim sam bio u prigodi ponovno sam nabavio ovu knjigu. Vrlo je poučna, stoga preporučam da se pročita, ali i da ju imamo u svojoj obiteljskoj knjižnici jer što su ratovi na ovim našim prostorima.

Antun Fuglinski