Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto05262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

KRVAVE RUKE

Ponedjeljak, 25. svibnja 1992. godine, u to vrijeme poznat i kao «Dan mladosti». Neprijatelj povremeno djeluje pješadijskim naoružanjem po našim obrambenim položajima.

U rovu, na opisanoj lokaciji, DALIBOR PERIĆ i ja. Čekamo da dođe smjena.  
U jednom trenutku, nešto prije 18 sati, začuo sam tup udarac i pogledao u smjeru iz kojeg je došao. Dalibor, ležeći na zemljanoj bankini, reče: «Pogođen sam, pazi se snajpera!».

Pomalo zbunjen, pomalo uplašen jer ne znam odakle je snajperist djelovao, kako bi eliminirao daljnju opasnost pomažem Daliboru da se spusti u kanal.

Podižem njegovu košulju i u neposrednoj blizini pupka vidim ulaznu ranu iz koje je poprilično curila krv. Nastojim je zaustaviti svojim prvim zavojem. Ne uspijevam. Stavljam drugi, Daliborov, nešto je bolje, ali krv opet dobrano istječe.  

U takvim trenutcima, koji su proizvod straha i iznenađenja ili nečega trećeg, čovjek pomalo i «zablokira» - zaboravio sam potražiti izlaznu ranu.

Tek kad sam zamijetio krv na leđima, sjetio sam se da, osim ulazne postoji i izlazna rana. Međutim, javlja se dodatan problem - čime ju previti jer su oba prva zavoja utrošena.
I dok sam tražio rješenje, stiže sanitet, pružaju mu odgovarajuću prvu pomoć i odvoze ga u poljsku bolnicu.
Prije određenog vremena vidio sam se s Daliborom. Osmijehom na licu pokušavao je sakriti bol, ali djelomično. Rana mu se ponovno «otvorila» i curi.

Ni moje ratne rane nisu zarasle, ali one su zanemarive i nebitne  u usporedbi s Daliborovim i ranama inih suboraca koji su u proteklom nesretnom ratu ranjeni ili su ostali bez dijelova tijela.
Priznajem, nije jednostavno okrvaviti ruke, stoga se, danas, s pravom pitam: «Kako li se osjećaju oni čije su ruke dobrano krvave»?!

Njihov broj nije malen, vjerojatno su neki od njih i dalje tu, pored nas, u našem susjedstvu.

Stjepan Burić "Stipo"