Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto05262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

SLAST POBJEDE

Tih dana gorjelo je nebo iznad Garevca i drugih hrvatskih mjesta. Neprijatelj je po crti i dubini ispalio na tisuće projektila raznog kalibra. Bilo je teško, crta je izdržala, ali je ponovno garevačka i kladarska zemlja natopljena krvlju garevačkih vitezova (NIKO PERIĆ poginuo 22. svibnja u svom Garevcu, a 25. svibnja 1992. godine MLADEN PERIĆ na crti u Donjim Kladarima).

Četvrtak, 28. svibnja 1992. godine u večernjim satima sve raspoloživo ljudstvo dolazi i dodatno pojačava crtu. Znali smo da se događa nešto značajno, ali ne i o čemu se radi. Na crti smo ostali cijelu noć.
U ranim jutarnjim satima, 29. svibnja 1992. godine doznali smo razlog zbog kojeg smo na crti. Potrebno je  «pokrpiti rupe» koje su se javile jer su neki pripadnici Garevačke bojne bili izvučeni u pričuvu radi sudjelovanja u akciji oslobađanja Modriče.

Sama akcija za vojno oslobađanje Modriče krenula je točno u 5,00 sati. Nebo je ponovno počelo gorjeti, ali ne više iznad naših glava. Ovaj put gorjelo je iznad neprijateljskih položaja i po dubini od projektila raznih kalibara ispaljenih s naših položaja.

Da budem iskren, nije bilo jednostavno slušati svu tu kanonadu, a mogu zamisliti kako je bilo onima po kojima su granate padale.

Na našim umornim licima vedrina, ushićenje i zadovoljstvo jer smo konačno počeli «poravnavati račune», ali smo i dalje bili u «debelom» minusu.

Dobro planirana i koordinirana, briljantno izvedena akcija oslobađanja Modriče završena je, moglo bi se kazati, isti dan.

Nakon toliko dana straha, poniženja, nemoći, krvi, suza, osjetili smo slast pobjede koja nam je, za kratko vrijeme, isprala svu nakupljenu gorčinu.
 
Antun Fuglinski