Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Obljetnice utemeljenja postrojbi HVO u Posavini

Od ožujka do svibnja brigade HVO-a koje su branile posavsko područje tijekom Domovinskoga rata, obilježavaju prigodnim sadržajima povijesne datume utemeljenja brigada. Izaslanstva polažu vijence i pale svijeće ispred Spomen obilježja podignuta u spomen na poginule branitelje.

hvo 2016

-Sjetiti se sa dubokim poštovanjem poginulih branitelja koji su živote položili u obranu i današnju slobodu, naša je sveta zadaća. Ne smije se dozvoliti zaboravljanje svih herojstava obrane tijekom Domovinskoga rata, a upravo su datumi uz utemeljenje postrojbi HVO na našem području povijesni datumi i vrijeme kada se prisjećamo na to teško vrijeme, ali i vrijeme puno plemenitosti i domoljublja.

Poginuli branitelji su dali najveću žrtvu za današnju slobodu – svoje živote, branitelji su dijelovima svojega tijela branili slobodni prostor, stoga ne smijemo dozvoliti zaboravljanje herojstava Domovinskoga rata.

Povijesni datumi utemeljenja brigada HVO-a koje su branile Posavinu:

03.03. —– 101.brigada HVO

17.04. —– 102 brigada HVO

25.03. —– 103 brigada HVO

17.04. —– 104 brigada HVO

09.04. —– 105 brigada HVO

15.05. —– 106 brigada HVO

18.05. —– 108 brigada HVO

Uredništvo GIP-a{jathumbnail off}

Potkategorije

Knjiga «Sjećanje ratnika» je svojevrstan dokument o vremenu, ljudima i događajima na ovim prostorima u kojem smo bili i žrtve i svjedoci, malim glumcima za velike uloge, o tome kako razumno nekada nije i najpametnije, o hrabrosti i ludosti, ali i ponosu i prkosu. Stoga dok pobjednici pišu povijest (ali i sude poraženima), nama jedino ostaje da na ovakav način, autentično i objektivno, doprinosimo razumijevanju istine o ratnim strahotama i zločinima u ovom dijelu Bosanske Posavine sa samo jednim ciljem – DA SE NE ZABORAVI, odnosno DA SE VIŠE NIKAD NE PONOVI.

da se ne zaboravi mGIP je prvi informativni medij koji je na svojim stranicama počeo objavljivati sadržaj zbirke "Da se ne zaboravi" s ciljem da se na jednom mjestu sačuva istina od zaborava, ali i od laži, kako za sadašnju tako i za buduću generaciju, ne šireći mržnju i ne otvarajući nezacijeljene rane te ne tražeći odgvore na mnogobrojna pitanja i tako razbio 20-godišnju tamu te donio svjetlo i pravu istinu o postojanju i djelovanju 105. HVO Modričke brigade.

Rat na području raspale Jugoslavije bio je najžešći i najprljaviji ratni sukob u Europi ovoga stoljeća. Posljedice ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini su stravične: ranjeni, ubijeni, masakrirani, silovane žene, čak i djevojčice, etničko čišćenje, uništena privreda, stanovi, čitava naselja i gradovi, porušeni i oskvrnuti grobovi, bogomolje, crkve i džamije, razbijene obitelji, uništena kultura i umjetnička baština.

„Svjedoci smo nedavnih vremena koja su prošla. Svjedoci smo pokolja, žrtava, progonstava i svega što se događalo. Na svim stranama čudimo se i oplakujemo svoje. U čovjeku pomalo vapi ta pravednost ne da bi drugome vratila isto, nego da odgovara za ono što je činio. Pitajući se bismo li imali hrabrosti zatražiti oproštenje od žrtava ako smo pasivno ili aktivno umiješani na bilo koji način u njihovu smrt.