Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Narod ih je zvao branitelji

Jednom davno kada su svi napustili selo i kada su kuće ostale puste u rovovima i obližnjim šumama živjeli su neki ljudi. Branili su svoje domove, a narod ih je zvao branitelji. Danas  nakon dva i pol desetljeća upitno je da li ih se još narod sjeća, dok njihove podobne kolege danas umirovljene časnike, zapovjednike i lokalnu vlast u opće ne želim spominjati.

Današnji preostali branitelji su premoreni svakodnevnom borbom za svoj životni status i zaslužuju bar malo poštovanja za ono što su bili u periodu od 1992. do 1995. ratne godine! Nažalost mnogi od nas koji nismo bili učesnici rata, nemamo dovoljno poštovanja prema njima bivšim preživjelim vojnicima i našim poginulim i umrlim braniteljima!

Vremenom smo ih možda zaboravili, ali rijeka Bosna i Sava će još dugo pamtiti one koji su bježali, njihove suze, tugu, bol i očaj…

Na žalost i sustav je zakazao! Neki od ovih hrabrih i dobrih ljudi sa slike nisu više među nama,  poginuli su, a neki su umrli. Pridružili su se svojim suborcima koji od ranije vječno čuvaju naš Garevac, našu Modriču i svetu nam Posavinu...
 
Svima koji su poginuli za Garevac i domovinu neka je vječna slava i hvala, ni jedan od njih nije zaboravljen i još uvijek živi u našim sjećanjima i uspomenama. Počivali u miru Božjem, a svima onim ranjenim, nestalim i za kojima se još uvijek traga neka molitva bude utjeha, jer druge utjehe nemaju ni oni niti njihovi najbliži.

Za razliku od njih neki razvojačeni branitelj još uvijek vode bitku sami sa sobom i s teškim životom kojim žive. Lišeni su svih prava i prepušteni su sami sebi, a mnogo ih je s vidljivim i još puno više ne vidljivim ranama koje nose na svom tijelu. Teško im je jer su umorni od svega i zaboravljeni od svih i snalaze se kako sami znaju i umiju. Za njih, njihove obitelji, djecu i roditelje danas nitko i ništa ne pita. Jedina pomoć im je što su podrška jedni drugima!

Istinito i žalosno, ali to su činjenice današnjice.

Sjajna zvijezda nad Garevcom sija,
obasjava sve sokake naše,
a'l najviše grobove junaka,
koji za nas živote dadoše.

Branili su svoje, i rame uz rame,
k'o ratnici svjetla stali protiv tame.
Zato zora sviće, zato dan se budi,
hvala im na svemu, slobodni smo ljudi!

Sjetite se danas, grobova junaka,
vi što dragu, dišete slobodu,
jer njihove, živite, živote,
ne mutite, na izvora vodu.

Mišo Perak105 ispred kamionaX900