Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon02242020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Niko Tokić "Ambrožin"

Odgoj, naslijeđe moralnih vrijednosti i ljubav!

Dragi Garevljani! Kada bih Vam postavio pitanje „Da li poznajete Niku Tokić?“ vjerujem da biste u isti tren svi u jedan glas rekli: „Da, poznajemo ga!“,  a onda biste na trenutak malo zastali, razmislili, pa odgvorili: „Da, ali Niko s prezimenom Tokić nije jedini, ima ih više.“ I to bi već bio malo točniji odgovor, ali još ne pravi. Doista, Nika Tokić u Garevcu ima pet i da nije nadimaka kako bismo znali o kojem Niki je riječ? A pogotovo tek kako da to znaju, općinari, poštari, doseljenici ili naša djeca? E vidite, zato želim napisati nekoliko riječi o jednom Niki Tokić i to ovome sa slike.

niko tokic--Dakle, riječ je o Niki Tokić „Ambrožinom“. Niki koji se razlikuje  po puno čemu od ostalih. Svaki od njih petorice ima svoje mane i vrline jer se to sve veže uz naše ljudske sudbine i osobine.

Niko Tokić „Ambrožin“ rođen je 1948. godine. Dosta mlad ostao je bez oca koji je tragično stradao 1968. godine radeći i zarađujući kao i mnogi drugi svoj svagdašnji kruh u Garevcu.

No Niku to nije bacilo unatrag. Božja providnost dala mu je novi životni put i otvorila oči da bolje vidi i razumije svijet i ljude oko sebe. S maćehom Marom, sestrom Matijom i dvije polusestre Katom i Ankom podignute glave Niko je kročio naprijed.

Nije očekivao ničiju pomoć jer mu je nije imao tko ni dati. Radio je i radom podizao kako sebe tako i svoju obitelj. Posla je bilo ali ne i novca. Kao i mnogi drugi mještani Garevca i Niko je obrađivao svoju zemlju i čekao da s nje ubere rodne plodove. U svakom trenutku je bio spreman otići sa svojom izabranom ekipom i na rijeku Bosnu i utovarati šljunak kako u traktorske prikolice tako i u kamione. Posao nije bio lak, ali je rađen s ljubavlju i ponosom.

Poslije ženidbe sa svojom izabranicom Marijom Bura-Burić otišao je u Švicarsku gdje je ostao do daašnjih dana. Dolaskom u Švicarsku popratila ga je ponovno sudbina većine nas. Posla je bilo ali uglavnom onog koji je težak i malo plaćen,  ali o tome nitko nije vodio računa pa ni Niko i Marija. Bilo se mlado i bitno je bilo imati posao i plaću, a i sama pomisao da rad nikoga nije slomio hrabrila ih je.

U ovom braku Mariji i Niki je dobri Gospodin podario dva sina Ambrožu i Pericu koji su svoj životni put nastavili roditeljskim stazama. Nisu svoje mlade dane  proveli u modernim i luksuznim stanovima i kafićima već u obitelji gdje se radilo i gradilo.

U njima se posebno vidi  odgoj i domoljublje koje je prenešeno s roditelja. Redovno idu u svoj Garevac i s kupa s roditeljima su obnavlili obiteljsku kuću. Kada su čuli da im susjed Niko Kovač „Kovačić“ prodaje kuću nisu mogli dozvoliti da je daju nekom drugom jer je prijetila kupnja došljaka koji su već kupili dvije kuće ispred nje. Munjevito  donose odluku i Ambroža kupuje tu kuću iako zna da mu vjerojatno nikada neće trebati..

Iz ovoga se vidi da je obitelj Nike Tokić „Ambrožina“ posebno odgojena i da posjeduje nasljedstvo i veliku ljubav za svojim zavičajem. Isto tako, ova sada proširena obitelj je jedina kompletna obitelj na prostorima Švicarske koja podržava rad Garevačkog Internet portala i Udruge Garevačkih prijatelja. Svaku našu akciju su poduprijeli a kao donatori „Garevačkih susreta 2010.“ su jedini koji su kao kompletna obitelj (Niko i Marija te Ambroža i Ivanka i Perica i Ruža) uplatili svoje novčane priloge. U ime Uredništva GIP im se iskreno zahvaljujem i nadam se da će ih dobri Bog nagraditi za njihova plemenita djela koja čine.

Za GIP piše Mišo Perak

###BLANK###