Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon06012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Jedan je Ilija Tokić „Regan“

Ilija Tokić Dikača, davno je napustio svoj rodni kraj i trbuhom za kruhom otišao u slavonsku ravnicu i smjestio se u Šenoinu ulicu u Đakovu. Ako ga tamo tražite po imenu i prezimenu čut ćete kako u Đakovu postoje dva Ilije Tokić ali onaj koga tražite dobio je nadimak „Regan“ i tako je postao jedinstven.ilija suncokret

Dobro oko i mudrost koju je stekao u svojoj Posavini te vrijedne ruke našeg Posavljaka bavile su se svim i svačim: od vodo instalacija, preko auto mehanike, auto limarije, obrade i pješčarenja metala, izrade šešira i tko zna čime bi se još sve bavio da godine ne prođoše tako brzo.
U toj žurbi nije osjetio da je ušao u treću životnu dob i počeo uživati zasluženu mirovinu. I tek sada nas savjetuje da ni za živu glavu ne idemo u mirovinu jer baš tada nećemo imati vremena ni za što.

Sada kada je u mirovini i kada bi mogao odmarati od jutra do sutra tu priča o ovom Posavskom Đakovčaninu tek počinje.

Priča nam kako je prošle godine u svom dvorištu zasadio suncokret  koji ni s visinom od četiri metra  nije pokazivao znakove umora već je izrastao kao obližnje kuće. Susjedi a ni sam Ilija, nisu mogli vjerovati svojim očima već su svakodnevno postavljali pitanje zašto je Ilijin suncokret narastao ovako visoko.

Nije rijetkost da pojedine stabljike suncokreta narastu iznad prosjeka. Guinnessov svjetski rekord za najveći suncokret pripada Hansu Peteru Schifferu iz Njemačke. Njegov cvijet je bio visok čak 8,15 metara.

Ovome suncokretu u Ilijinom vrtu društvo su pravile razne druge biljke: male chilli papričice, minijaturne rajčice, origano, bamije, metvica, pa i koromač koji je prijetio da će se pridružiti visokom suncokretu.

seoska kuca

Osim što ljubomorno čuva sjećanja na svoj suncokret, Ilija u noćima kada ne može spavati, piše pjesme, uglavnom regionalno-domoljubne  tematike. Osim što piše pjesme, Ilija je počeo i skupljati stare dokumente i knjige. Tijekom rušenja stare kuće u Bosanskoj Posavini došao je u posjed primjerice, starog notnog zapisa koračnice 'Hrvatskog orla' ili telefonskog imenika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ilija ima i svoju glazbenu sobu gdje će možda jednog dana neke od svojih stihova i uglazbiti, a do tada će nastaviti raditi na rukotvorinama koje je nedavno počeo izrađivati od drveta po sjećanju iz svog djetinjstva u Bosanskoj Posavini. Do sada je izradio seosku kuću s trijemom i verandom, dvorišnom ogradom, đermom, plivnjakom, košom, WC-om, drvarnicu te vodenicu s mlinom za mljevenje brašna.

Fotografije llijnih rukotvorina možete pogledati klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak

Ovdje je video prilog

{youtube}T9a_vtp8ZN8|720|510|0{/youtube}