Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned09202020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Garevac 45

Godišnji izvještaj Udruge Posavskih Hrvata, Garevac 45

Na kraju smo još jedne kalendarske godine, a svaki kraj jedne i početak druge godine tjera nas da razmislimo o uspjesima ili padovima o onome što jesmo ili nismo učinili ili da li smo zalaganjem pridonijeli boljitku, napretku, i učinkovitosti kako u privatnom tako i u društvenom životu našega Garevca.

U Garevcu se već duže vrijeme priča o izgradnji spomen obilježja na mjestu stradanja žrtava Burića štale. No sve je to do sada teško išlo. Naš bivši, a danas pokojni župnik Filip je puno radio na tome, međutim radi bolesti nije mogao sam puno napraviti. Stoga je neshvatljivo da na komemorativnoj Svetoj misi ove godine nitko od prisutnih svećenika nije niti spomenio postojanje grobišta na Majdanu a niti potrebu za obilježavanjem mjesta njihovog posljednjeg počivališta

Pošto ideja o osnivanju neke ozbiljne udruge koja bi se bavila našim Garevcom i njegovim poslijeratnim problemima već duže vremena postoji nekoliko aktivnih Garevljana su pokušali osnovati jednu Udrugu koja bi radila na tome.

Međutim  prije 10-tak godina postojala jedna inicijativa za osnivanje udruge "Garevac-pogled u budućnost" s određenim planom obnove sela i demografske revitalizacije iz financijskih sredstava prikupljenih u neki tip korporativne zaklade. No ideja predstavljena  nekim poduzetnim Garevljanima u dijaspori nije tada pala na plodno tlo.
 
Zatim, prije pet-šest godina, postojala je ideja za projekt "Garevac 2020". Plan i program projekta predstavljen je na nekoliko adresa u Švicarskoj na razmatranje, doradu i eventualnu dopunu, no i tada nije bilo razumnih osoba niti povratnih reakcija.

logo 900

Tako se rodila ideja za udrugu, UPH "Garevac 45", koja je registrirana u svibnju 2018. godine u Zagrebu. Naravno, da bi bila registrirana, udruga je morala prethodno izraditi svoj statut u skladu sa Zakonom o udrugama, pa je tako Inicijalni odbor za osnivanje Udruge ( u sastavu Anto Perić, Jakov Stanušić, Marko Mikulić i Pero Bajić koji je ujedno i predsjednik Udruge ) uložio veliki napor da bi ciljeve, područje djelovanja i djelatnosti Udruge uskladio s pozitivnim propisima i gradskim Zakonom o udrugama, bez ikakvih političkih ili ideoloških konotacija.

Navest ću nekoliko ciljeva i područja djelovanja navedenih u članku 6 Statuta udruge, a to su :

1. očuvanje i promicanje povijesnog identiteta mjesta Garevac i susjednih posavskih sela,
2. poticanje povratka iseljenog stanovništva ,
3. rad na poboljšanju komunikacije, demokratizacije i međusobne tolerancije lokalnog stanovništva ,
4. pomaganje Mjesnoj zajednici na osvješćivanju ekološke dimenzije održivog razvoja mjesta.

Evo i nekoliko djelatnosti Udruge navedenih u članku 9  :

1. izrada demografske slike sela s naglaskom na iseljeništvo ;
2. pomaganje Mjesnoj zajednici  Garevac u realizaciji infrastrukturnih radova i održavanju mjesnog groblja
3. pomaganje Župnom uredu u Garevcu održavati  spomen-park "Burića štala", kao i obilježavati i održavati  grobišta 2. svjetskog rata.

Stoga vam na kraju ove kalendarske 2019. godine želimo iznijeti godišnji izvještaj Udruge Posavskih Hrvata, Garevac 45 u kojoj se dosta toga odradilo u pozadini a što mi vizualno ne vidimo.

Zbog afere s trasom auto-ceste kroz naša mjesta zastali smo s animiranjem donatora za spomen park, ali sada ponovno krećemo sa zamolbom kako Garevljana tako i pripadnike drugih sela da nam se pridruže u prikupljanju novčanih sredstava. Što se tiče ostalih sela, za sada imamo samo po jednog donatora iz Kladara Donjih,  i Čardaka, te tri iz Kornice.

Za sada je to zaista slab odaziv potomaka žrtava i mučenika Burića štale od kojih su 73 maloljetne osobe koji su zaslužili sjećanje s pijetetom i dostojanstveno obilježeno posljednje počivalište.
Od njih to nije puno, a od nas!? Priupitajmo se.

Povijest govori da su čak i Osmanlije prije 450 godina, imali respekta za hrabre branitelje i dopustili su pokop po katoličkom obredu! ( Gvozdansko 1578.g. ), a naše žrtve osim što nisu imali pravo na život i obred, nisu imali pravo niti na grob!!! Dakle izgradnjom spomen parka bi im povratili barem pravo na grob.

Pred Vama je najnovija lista donatora za spomen park žrtvama Burića štale s efektivnim uplatama koju možete pogledati klikom ovdje.

U Zagrebu je 09. studenog 2019. godine održana sjednica Udruge u prostorijama ROX-a na Žitnjaku, i temu:

a) groblje MAJDAN - izgradnja pristupnog puta i uređenje terena ,
b)  izrada idejnog rješenja za spomenik

Prisutni članovi upravnog odbora Udruge : Anto Perić, Ivo Marić, Jakov Stanušić, Markica Mikulić Miro Šerić i Pero Bajić.

Utvrđeno je sljedeće:

1.  Upravni odbor  konstatira da je dovršen proces parcelacije na Majdanu i Poljičkoj šumi, te da su u posjed Udruge katastarski provedene sljedeće novonastale parcele ( Posjedovni list  broj 2102/6 , katastarska općina Garevac): i da Udruga posavskih Hrvata “Garevac 45” ima u svom posjedu i vlasništvu ( 1/1 ) ukupno  4643 m2 zemljišta , na kojem se nalazi masovna grobnica žrtava Burića štale.
- 2836/3 ……….krčevina…………………….…………….…134 m2…………….……..( dar Jakov Stanušić )
- 2836/4…….….krčevina……………………………………..134 m2…………………...( dar  Ivo Tokić )
- 2839/5….…....okućnica Majdan……………………..…...450 m2………….………..( dar Jakov Stanušić )
- 2839/6……….potkućnica Majdan……………….……… 177 m2……….…….….….( dar Ivo Tokić )
- 2839/7….…...okućnica Majdan……………………….….244 m2………………...….( dar  Ivo Tokić )  
- 2840/2……….potkućnica Majdan………………….……1994 m2…………….….…..( dar Jakov Stanušić )
- 2956/2….…...krčevina……………………………..……...529 m2…………………....( dar Mato i Slavko Bajić )
- 2957/2….…...krčevina………………………………….....981 m2…………..………..( dar Bono Bajić )

2.  Pregledom financijske situacije, Upravni odbor utvrđuje da je temeljem donacija ( euri, KM i KN ) do 31.10.2019., sve preračunato u eure, prikupljeno ukupno € 7.333,50.  Dosadašnji troškovi    ( knjigovodstveni, agencijski, administrativno-pravni, geodetski, javno-bilježnički, zemljišno-knjižni, porezni i putni troškovi vezani za notara u Odžaku i Poreznu upravu i katastar u Modriči, iznosili su ukupno € 5.295,25 .
Saldo na PBZ bankovnom računu 31.10.2019. iznosi € 292,35 , a u blagajni je € 1.745,90.

Iz prilošenih informacija vidimo da su se do sada prikupljena novčana srestsva skoro sva upotrijebila samo za ishođenje potrebne dokumentacije.

3. Za izgradnju pristupnog puta do grobnice, pristigle su 4 ponude. Cijene se kreću od 16.400 do KM do 30.000,00 KM a odnose se na iskop zemljišta, nasipanje šljunka, nabijanje i valjanje materijala na trasi puta dužine cca 500m, širine 4m , dubine 0,40m i visine 0,10m.

Zaključeno je sljedeće :

1.    Prevladalo je mišljenje da bi bilo najracionalnije zajedno s izgradnjom pristupnog puta , istovremeno pristupiti i uređenju parkirališta i zahoda na parceli br.2840/2 , zatim prostora za spomenik i kapelu na parcelama br. 2956/2 i 2957/2 . Ovo bi znatno uvećalo troškove uređenja terena. Stoga ćemo od ponuđača zatražiti dopunjene ponude za kompletno uređenje terena.
2.    Nakon uređenja prostora, u drugoj fazi građevinskih radova pristupilo bi se postavljanju betonskih ograda i ulaznih vrata.
3.    U završnoj, trećoj fazi projekta, pristupilo bi se postavljanju spomenika i izgradnji kapelice.

4.    Da bi se krenulo u realizaciju projekta , potrebno je prethodno izraditi idejno rješenje za spomen-park ( Memorijalni centar Garevac 45 ). Potrebno je pribaviti nekoliko prijedloga idejnog rješenja i odlučiti se za jedno.
5.    Odbor u tu svrhu zadužuje Jakova da kontaktira arhitekta Lušu iz Kornice, Ivu da kontaktira arhitekta Stanušića iz Odžaka, Peru za sudjelovanje arhitektonskog odjel tvrtke ŽITO iz Osijeka ( Pipunić ), a Antu da vodi računa o sakralnom značenju građevine.
6.    Nakon što odaberemo idejno rješenje , odmah kreću radovi na terenu.
7.    Treba blagovremeno osigurati znatna financijska sredstva da bi radovi tekli bez zastoja.
8.    Svi moramo uložiti dodatni napor u motiviranju i uvjeravanju potencijalnih donatora, kao i uključivanju u akciju i ostalih sela iz kojih su žrtve Burića štale.skica prilazni put

Dakle ovo su podaci izneseni u javnost od strane Upravnog odbora, zapisničara i predsjednika Pere Bajić.

Udruga je do sada prešla oko 15.000 km a uglavnom su to bila putovanja iz inozemstva do Garevca ne računajući ništa za svoj trud, rad, automobile, potrošnju goriva i boravak u BiH.

Stoga, GIP poziva sve potomke mučenika Burića štale, da ne zaboravimo naše pretke i njihovu žrtvu u najtragičnijem događaju u povijesti Garevca.
Jer oni se nisu borili niti za nacističku Njemačku, niti propalu NDH, nego za svoje obitelji, sela i naš zavičaj.

Za GIP piše Mišo Perak