Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub01252020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

U tijeku je GIP- ova korizmena humanitarna akcija

Dragi Garevljani i prijatelji Garevca, u tijeku je GIP-ova korizmena humanitarna akcija. Naši vjerni donatori  s adresama u Švicarskoj dobili su pismo s uplatnicama a putem elektonske pošte upućen je dopis onim osoba koje nisu na ovom području a podržavaju naš rad.

Ukoliko i Vi  želite sudjelovati u ovoj akciji koristite se podacima naše banke, ili zatražite uplatnicu koju ćemo rado dostaviti na Vašu kućnu adresu.

Podaci o Banci: Raiffeisenbank Thunersee, 3700 Spiez,
Broj konta 30-23367-6, IBAN CH07 8086 7000 0062 7108 5 na ime Garevacki Internet Portal, Bürglenweg 16, 3627 HEIMBERG
Banken Clearing Nr.(BCN) 80867, RAIFCH22

Također se ovi podaci mogu koristiti i za besplatne uplate u europskom platnom području SEPA koje obuhvaća sve članice Europske unije a među njima i Švicarsku.

Sadržaj pisma možete pročitati ovdje:

Ponovo smo u novoj kalendarskoj godini, ponovo smo u vremenu korizme, vremenu posta, pokore, odricanja i promjena, vremenu kada se svi nečega odričemo sa željom da s time nekome i pomognemo. Tako će i ove godine (GIP) Garevački Internet portal skupa s Vama sa svojim odricanjem pomoći našem Garevcu i onima koji u njemu žive.

Naša je ljudska i moralna dužnost opstati i pomagati svom zavičaju. Na žalost, nas je malo al nas ima. Trenutno se akcijama odaziva samo 30-35 obitelji s područja Švicarske, jedna obitelj iz Njemačke i iz Austrije, i ostalih zemalja nemamo donatora. Iz Hrvatske je jedini sponzor Sebastijan Perković Jozin koji već 11 godina sponzorira GIP i njegovo održavanje. S činjenicom kako je jedna pahuljica nemoćna, ali kada ih se više udruži dobijemo gomile snijega. Tako je i nama želja da svi skupa, svojim skromnim, ali od srca darovanim korizmenim novčićem, i ove godine pružimo pomoć Garevcu tamo gdje bude najpotrebnija.

Do sada smo pokrenuli puno humanitarnih akcija te svojom i Vašom pomoći pomogli smo našem Garevcu i onima koji u njemu žive da danas imaju život dostojan današnjem čovjeku. Garevac danas ima dobru i asfaltiranu cestu u svim zaseocima, struju, svoju pitku vodu, telefon, internet, uličnu rasvjetu, crkvu, Otvorenu kuću, školu, dom, čitaonicu, i trenutno mu nedostajemo samo Mi, trgovina i pošta koja je prija nekoliko godina zatvorena.

Još prija dvije godine smo pisali da smo se odlučili krenuti u izgradnju spomen obilježja na mjestu stradanja žrtava Burića štale i zajedničkoj grobnici u Poljičkim šumama. Neće to biti preskup projekt jer nemamo dovoljno materijalnih sredstava, ali će biti dostojan i dovoljno čvrst da pokaže naše zajedništvo i zahvalu za njihove mlade ugašene živote. Mi ćemo svako biti jedan od oslonaca u toj akciji, a tražit ćemo i pomoć drugih koji nam u tome mogu pomoći.

spomenik zajednicka grobnicaOvo je idejno riješenje i izgled spomenika

Idejno rješenje je urađeno, dva vlasnika su obećali dati svoj dio zemljišta i očekujemo još potvrdu od Slavke - Miće Bajić Bližinčinog za kojeg nitko ne zna gdje je. Svakako da želimo imati odobrenje vlasnika zemljišta gdje se grobnica nalazi jer ne bismo išli u izgradnju spomenika na tuđoj zemlji, a tu zemlju nismo spremni ni platiti (kao što su neki mislili) jer se grobnica zakonski ne može prodati.

grobnica pasinac

Na slici je situacioni plan vlsnika i zemljišta

Isto tako cilj nam je snimiti Garevačku himnu koju je prija dvije decenije napisao naš mještanin Vlado Domazet, a prija jednu deceniju uglazbio je naš svećenik Marko Stanušić. Takvo jedno bogatstvo nema ni Bosanska Posavina, Županija Posavska niti bilo koji grad i mjesto u našoj okolini. Da bismo to uspjeli dugo smo tražili osobu koja bi bila moćna da nam riječi naše himne i njene note prenese na instrument i uz to otpjeva sadržaj napisanog teksta.

Odluka je pala na Ivana Martić Ivicu, koji za melodiju i pjesmu od nas ne traži ništa, ali za struku, producentsku obradu i snimanje zvučnog zapisa moramo izdvojiti minimalno 1000 €. Dakle Ivan je spreman na sve na čemu mu izražavamo veliku zahvalnost a sada je red na nama. Da li smo mi spremni prikupiti potrebna novčana sredstva za ovaj projekt koji će trajno ostati za nas i nove generacije koje dolaze?

Portal nema materijalna sredstva da pokrije ove troškove a također ne želimo ni da ih pokrije samo jedan pojedinac jer se ovdje radi o nama i našoj zajedničkoj himni. Nadam se da svugdje u svijetu pa tako i u Garevcu postoje osobe koje stvaraju nove vrijednosti i koristi za lokalnu zajednicu te vas stoga molim da se svi zajednički uključimo u ovaj projekt i svojom donacijom pomognemo ostvarenje zamišljenog cilja.
Župnik Filip je sukladan s time i ići ćemo na produkciju Garevačke himne.note

Ako i Vi želite nešto donirati u ovu svrhu molim Vas da me kratkom SMS, Viber ili WhatsApp porukom na broj: +41 76 522 51 06 obavijestite o visini donacije za našu himnu.

Dakle cilj nam je i ove godine pomoći svome mjestu i župi, dovršavati stare, i pokrenuti neke nove projekte a Vama se unaprijed zahvaljujemo za svaki Vaš dar ma koliki on bio
U nadi da će tako i biti Vama i Vašim obiteljima želimo veseo, radostan i blagoslovljen Uskrs!

Kao i do sada naš rad je transparentan i u njemu je sve vidljivo, a također i Vaša imena koja vječno ostaju zapisana na stranicama Garevačkog portala.

Posebno se zahvaljujemo našim mladim obiteljima, garevačkim zetovima i umirovljenicima koji su stalno bili uz nas i do sada nas nikada nisu zaboravili. Također, hvala i onima koji nisu iz Garevca ali nas podržaju.

Za ovu akciju i prikupljene priloge u ime GIP-a odgovara
Mišo Perak