Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Iz života B. štale

Mjesec svibanj i "Dan sjećanja 2020".

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu i naš narod oživljava povijesno sjećanje na  svibanj 1945. godine.
„Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode  koju je očekivao i hrvatski narod u BiH i Posavini.

No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i ubijanja nevinih ljudi.

dan sjecanjaArhivski snimak od 2019. godine

U ovoj 75. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim nevinim žrtvama koje su ubijene bez suda, a njihova tijela su bačena u masovnu grobnicu i rijeke Bosnu i Savu. Svi ti nevini stradalnici dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen u svojem Garevcu.

Unatoč tome što je prošlo od tih događaja 75 godina, te žrtve s posebnim osjećajima svake godine zadnje nedjelje u svibnju u 11.00 sati komemoriraju njihovi potomci, mještani i poznanici kod spomen kapele Burića štale u Garevcu.

Tako bi trebalo biti i ove godine. Međutim novi uvjeti života u ozračju COVID-19 diktiraju i novo ponašanje vjernika-misara koji bi se kao i svi drugi trebali pridržavati mjera,  preporuka i zapovijedi vezano za epidemiološku situaciju .

Organizacijski odbor „Dana sjećanja“ za Hrvate Podvučijaka u čijoj je organizaciji do sada bio uključen i Garevac je 6. ožujka 2020. na svojoj sjednici dogovorio i javno otkazao „Dane sjećanja 2020.“.

Dakle „Dan sjećanja 2020.“ i komemorativna Sveta misa u Garevcu se približavaju ali mi do sada nismo dobili službenu najavu održavanja komemoracije i ako iz neslužbenih informacija saznajemo da će se trodnevnica i momemorativna misa ipak održati ali bez uobičajenog zajedničkog druženja i domjenka po završetku mise.

Iz iskustva slobodan sam napisati da poslije prošlogodišnjeg „Dana sjećanja“ na kojem se nije spomenula žrtva Burića štale niti Udruga koja želi igraditi spomen obilježeje na masovnoj grobnici i koja je uložila ogromna financijska sredstva da se izgradi prilazni put do danas šipražjem i korovom zaraslog grobišta ovakvo ne informiranje javnosti me u opće ne čudi.

Za GIP piše Mišo Perak