Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pet08142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Događji vezani uz štalu

Proširili smo dvorište Burića štale za još 1466 m2!

Većina od Vas Garevljana zna da se Burića štala i 800 m2 zemljišta kupilo još 2006. godine i da se to gruntovno prepisalo na župu Garevac i da joj to ime ostaje kao povijesni naziv, a od tada je možemo slobodno nazivati Spomen kapelicom gdje će se svake godine zadnje subote u mjesecu svibnju moliti opijela svim poginulima koji su iz nje 1945. godine izašli na svoj posljednji put, put nade ali i put bez povratka. Prva opijela u toj štali molio je 2005. godine biskup Pero Sudar.

Od tada su intenzivno počeli radovi na obnovi i uređenju štale i pretvorbe u spomen kapelicu koja to ime zasigurno i zaslušuje. Vjerujem da ste primjetili da se od 2007. godine malo toga na njoj uradilo, a razlog je bio otkup dopunskog zemljišta koji je bio neophodan za izgradnju mokrog i sanitarnog čvora kojeg je građevinski inžinjer gospodin Petar Lušo od samog početka i predlagao.

Od tada pa do 07.08.2009. godine lomila su se koplja kako i na koji način to odkupiti. Vlasniku se to ne prodaje, a nama je neophodno. I na kraju ipak se našao kompromis i zajednička riječ i tako se uspijelo proširiti dvorište Burića štale za još 1466 m2 što ni u kom slučaju nije malo. Dakle cijela ona površina iza štale sada je u župnom vlasništvu.

Sada se lakše diše kaže mi u šali naš župnik Filip, sada imamo mjesta i za sanitarni čvor, i za postavlajnje klupa i uređenje parka, i za dječije nestašluke kada dođu s roditeljima da vide gdje su bili zatočeni naši Posavljaci, naši pradjedovi, djedovi i očevi.

Za GIP piše Mišo Perak