Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pet08142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Događji vezani uz štalu

Vječno počivalište žrtava Burića štale ostat će "Pašinac"

groblje u polcu

Poslije prohladnog jutra i jakoga mraza pojavljuje se sunce već u ranim jutarnjim satima te nagovještava lijep nadolazeći dan.

Poslije jutarnjeg obilaska groblja, upućujem se pješice prema našoj crkvi. Kako ispred, tako i iza mene primjećuju se grupice Garevljana koji su kao i ja osobno željni zapaziti svaku promjenu i primijetiti svaki jesenji opali list s drveta. Tu su svakako i automobili različitih registarskih oznaka. Voze jedan iza drugog te trube i pozdravljaju. Neki mi čak ljubazno  nude i prijevoz, što sa zahvalnošću odbijam jer ne želim tako olako propustiti sve ove zavičajne ljepote što me pozdravljaju na svakom koraku.

Dolazim u crkveno dvorište koje je već prilično popunjeno. Lijepo je vidjeti toliki broj Garevljana pa makar i samo par puta godišnje.

Sv. misu predvodio je naš župnik Filip Brajinović te nam u svojoj propovijedi uputio tople ne samo teološke već i očinske riječi. Na kraju sv. mise zahvalio se svim vjernicima i izrazio žaljenje što sutradan ima terapiju i neće nazočiti blagdanskoj sv. misi na garevačkom groblju. Isto tako rekao je da je u tijeku akcija izlijevanja zvona za garevački toranj i 5. listopda 2010. će se izlijevati u Innsbrucku  u Austriji jedno zvono za Garevac i pozvao Garevljane koji imaju priliku da taj dan nazoče u ljevaonici. Isto tako skromno je izrazio nadu da će se Garevljani  odazvati akciji i prikupiti još potrebnih 50 000 KM za preostala dva zvona.  

Poslije sv. mise kratko smo se zadržali u crkvenom dvorištu jer će se već od 14 sati ponovno moliti opijela na Garevačkom groblju. Stojimo tako, pozdravljamo se i razgledavamo našu ljepoticu, njen novoizgrađeni toranj a i ostatak staroga koji nas još uvijek boli jer ne znamo s kojim ciljem i zašto je miniran i porušen.

I dok razmišljam o tome prilazi mi jedan naš ugledni Garevljanin, pozdravlja me i pita da li sam vidio Inicijativu vlč. Ante Burića o Pašinjcu napisanoj na njihovoj internetskoj stranici?

Negativno sam odgovorio i priznao da rijetko posjećujem tu stranicu izuzev kada me netko posjeti da nešto pogledam. Razlog tome je što je oni pišu sebi i za sebe i sve ono što ne mogu reći nigdje u javnosti, napišu tu! Mislim da mu ove riječi nisu baš odgovarale i da je bolje bilo da sam svoje mišljenje prešutio. Ali zašto šutjeti? Šutio sam jučer, šutim danas ali sutra više neću. Ako on kao garevački intelektualac koji je mirovinu stekao i uživa negdje u Slavoniji može iznijeti svoje mišljenje, zašto ne bih mogao iznijeti i ja svoje. Pa makar bio on i Antin istomišljenik.

Odlučio sam pročitati taj članak i ubrzo to i učinih. I gle čuda! Moj susjed Anto Burić, svećenik, po prvi puta hvali Garevljane, to jest „kilavce“ kako ih on naziva, za čistoću i urednost Garevačkog groblja.

Moj susjed Anto tek sada otvara oči i vidi čisto i uredno groblje!?

Neznam da li je zapazio i električni stup s uličnom svjetiljkom koja obasjava Garevačko groblje ili da li mu je poznato da je Garevac za Blagadan Svih svetih imao svoje šetalište „od Perića do Kajića“ jer je u tom vremenskom periodu puštena prva faza ulične rasvjete u Garevcu.

Ne, on kao i većina drugih nije to zapazio  jer ga zanimaju samo negativne stvari.

Naš vlč. Anto zaboravlja da je GIP još davne 2003. godine pokrenuo akciju „za čistiji Garevac“ i iz njega izvezao 33 kamiona otpada, dok je samo kod pruge bilo naslagano 13 kamiona gdje je najviše automobilskkih školjki bilo iz njegovog dvorišta.

Vlč. Anto nezna i ne primjećuje da se od 2005. godine garevačko groblje kao i crkveno dvorište redovito održavaju a teren oko Burića štale, Garevačkog doma i grobnice na Pašincu kose u redovitim vremenskim razdobljima. Iz ovoga je lako donijeti i činjenicu naših donatora za čišćenje groblja kojih je za blagdan Svih svetih bilo samo 35 od onolikog broja prisutnih Garevljana koji su taj dan bili u Garevcu.

No, ne želim pisati o tome već o inicijativi našeg Ante Burića. Pa pođimo redom.
Članak neću prenositi nego ću ga samo komentirati, a u cijelosti ga možete pročitati na njihovioj internetskoj stranici ili klikom ovdje.

Velečasni Anto Burić je stvorio samoinicijativu vezanu za žrtve Burića štale i masovnu grobnicu na Pašincu. Njegova ideja je da se nakon šezdeset i pet godina te žrtve ekshumiraju (iskopaju) i prenesu u zajedničku grobnicu na Garevačko groblje.

S obzirom da znamo koliko slobodnog mjesta ima u našem groblju nisam siguran da li je to uopće moguće izvesti na jednom određenom mjestu.

Zatim, sama ekshumacija je zahtjevan posao. Treba za to dozvola MUP-a, treba dozvola i sanitetska inspekcija koja bi nadzirala radove iako nebi bilo  nikakve identifikacije (DNK).Trebalo bi angažirati stručne ljude koji se bave takvom vrstom posla i da to bude detaljna pretraga. Zatim bi trebale i škrinje u koje bi se položili pronađeni posmrtni ostaci i na koncu i postavljanje doličnog spomen obilježja.

Iz ovoga se lako može zaključiti da tu treba uložiti puno rada, a stim puno više novca. Svi znamo koliko košta jedna prosječna škrinja, a što ako ih bude bilo potrebno 30, 50 ili 100. Tko je spreman ići na takav projekat ili se osobno prihvati tih troškova. Ja nisam, a vjerujem ni vlč. Anto a ne vjerujem ni da ima takvih Garevljana osim onih koji to olako zamišljaju.

Još uvijek se nema dovoljno novca da im na Pašincu izgradimo spomen obilježje a tek da ulažemo novac u ovako nešto.

Vlč. Anto ne zna da se grobnica na Pašincu redovito obilazi i da se žrtvama već pet godina na tom mjestu mole opijela. Iako živim i radim u Švicarskoj osobno već šestu godinu za redom sam posjetio masovnu grobnicu i zajednički molili opjela, a Ti vlč. Anto. Odeš kada nikoga nema s bojazni da te netko nebi primjetio.

I što je još vrlo zanimljivo, vlč. Anto zna da vlasnik njive preko koje  treba proći nerado gleda da mu se ide preko njive i da bi otkup iste puno koštao, dok garevački župnik Filip i osobe koje su zadužene za pregovore to ne znaju jer vlasnici nikada nisu dali svoju riječ oko cijene. Dakle ovo mu netreba vjerovati.

Pretpostavljam da i većina naših svećenika, kao što se jedan već izjasnio, neće podržati ovu samoinicijativu, jer Pašinac je mjesto stradanja i ukopa poluživih žrtava Burića štale.

Ovo bi bio moj javni komentar na ovu Inicijativu, jer znam da mi se nebi odgovorilo ako bih im osobno pisao. Moja poruka vlč. Anti i njegovim istomišljenicima je kratka, jasna i glasna:  „Budi to što jesi!“, jer vi niste dostojni uništavati mir pretučenim i izlomljenim kostima moja dva djeda. Pustite Vi njih da počivaju tu gdje jesu, a mi njihovi potomci ćemo njima izgraditi dostojno spomen obilježje pa ako treba i Zid plača ali samo tu na Pašincu.

Za GIP piše Mišo Perak