Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Događji vezani uz štalu

Zaboravljene žrtve Burića štale

Punih 19 godina pišem na ovom portalu i informiram kako Garevljane tako i sve ljude dobre volje o događajima u našem mjestu, Bosanskoj Posavini, BiH, Hrvatskoj i svijetu. Oni koji me poznaju znaju da uvijek nastojim pisati u pozitivnom smislu, ali isto tako da sam spreman i kritizirati sve ono što smatram da nije dobro jer se događaj mora opisati onako kakav je bio. Tako ću se ovaj puta osvrnuti na ono što sam zapazio, a što mi se ne nije svidjelo kao i većini onih nazočnih na komemorativnoj misi za žrtve Buriće štale 2019. u Garevcu!

Stoga sam prija tjedan dana napisao članak s naslovom „Tko osporava slušanje Garevačke himne uz Dan sjećanja kod Burića štale“. U njemu nikoga nisam imenovao niti sam koga prozvao samo sam naglasio da ćemo brzo saznati o kojim osobama ili osobi je riječ jer imena ne znače puno i onako su nam slučajno ili po nekom data, isto tako nisam pisao ni o profesiji jer sve te talente koje smo kroz život obogatili dao nam je sam Gospodin kod našeg rođenja.

Međutim nije se trebalo dugo čekati da se javi naš mještanin Josip Križić „Bekčića“ sa svojim komentarom u kojem je s čvrstim argumentima napisao o kome se zapravo radi i tko to osporava slušanje Garevačke himne i to uz Dan sjećanja kod Burića štale“ a poduprli su ga Dijana K. i Tihomir P. koji o toj osobi vjerojatno znaju dosta više već mi. Hvala Ti Josipe!

Međutim nije bila samo himna propust na ovoj komemorativnoj misi koja je registrirana u planu i programu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Podružnice Odžak i župa doborskog dekanata već ih je bio niz.burica stala s ispisom

Trebala je to biti prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća te mučenike i žrtve Burića štale otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na njih i njihovu podnesenu muku.

Nitko od toga puka (a bilo ih je preko 300 osoba ) nije došao kod Burića štale da bi samo čuli Evanđelje po Ivanu od 6. Uskrsne nedjelje kroz godinu C, jer su to mogli čuti i u svojim župama i diljem cijelog svijeta.
Oni su očekivali nešto više. Očekivali su nešto novo, nešto što se do danas nije čulo, jer većina njih tu godinama dolazi čak i s udaljenosti 20 km kao što su mještani Pruda i Dubice Gornje. Međutim nisu čuli ni ono što se u proteklih 13 godina iz godine u godinu propovijedalo i spominjalo.

Ako analiziramo ovogodišnju Svetu misu i propovijed našeg svećenika i propovijed od prošle 2018. godine (pročitajte je ovdje) koju je propovijedao urednik Katoličke tiskovne agencije i generalni tajnik biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević iz Vidovica uočit ćemo golemu i drastičnu razliku.

duga

Ovakav prizor i dugu koja se pojavila iznad sunca za vrijeme mise još nitko nije vidio, zar ovo nije čudo koje nam govori puno toga.

Svi su propovjednici do sada bili birani od strane pokojnog župnika Filipa i dolazili su pripremljeni kod Burića štale za koju nas je pokojni župnik 13 godina učio da je to mjesto posebnog pijeteta koje nas sve obvezuje i opominje tako da su ti propovjednici mogli satima pričati o žrtvi a ne samo tih 15-tak minuta koliko obično traje propovijedanje pod Svetom misom!

Međutim ove godine nije bilo tako. Očito se došlo ne pripremljeno jer se propovjednik odmah ogradio rekavši da neće pričati o žrtvama jer o tome ima dosta napisane literature. Ne znam što je s time mislio reći, ali pred postavljam da su za njega knjiga dr. sc. Marka Babić, vlč. Vlade Jagustin te jednim djelom fra Grge Vilić jedno literaturno bogatstvo i ako su samo načele temu toliko velikog broja žrtava.

Nije se puno osvrtao ni na sadržaj Evanđelja ponovio je samo isječak „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje". I zatim prešao na poruku kardinala Puljića koji kaže kako djecu treba učiti da žive, a ne uživaju. Ovo je dobra i mudra kardinalova poruka ali na drugom mjestu i u drugo vrijeme.

dan sjecanja 19 svecenici

Napomenut ću da ovo nije bila nedjeljna već komemorativna Sveta misa kod Spomen kapele Burića štale što znači spomen i sjećanje na slavu tog velikog broja pokojnika i žrtava ovog objekta.

Međutim o tim žrtvama i garevačkom mjestu javnog smaknuća ne bi ni riječi. I ako se za te žrtve ne može reći da je riječ samo o jednoj već o tri žrtve. Prvo su ubijene osobe, zatim njihove supruge „udovice“ te njihovi nasljednici.
Ubijene žrtve su dale ŽIVOT ono najveće što čovjek može dati, ali ni malo lakšu žrtvu nisu podnijele ni njihove udovice koje su za kg kukurza išle cijeli dan raditi u Slavoniju i djeca koja su ostala bez oca i do smrti se zvala po majkama: Pavničin, Jozinčin, Matničin, Nikolinčin itd. samo da se žrtvama zatare svaki trag.

Danas se o tome šutalo, ništa se nije pričalo, kao ni o Udruzi Posavskih Hrvata Garevac 45 koja želi ovim mučki ubijenim žrtvama izgraditi Spomen park s pristupnim putem, parkiralištem, šumicom, spomen kapelicom i spomenikom, koji bi trebao niknuti na mjestu stradanja brojnih Garevljana i mještana okolnih sela u Garevcu i Bajanskim šumama. Na taj način bi se barem djelomično pokazala zahvalnost nevinim žrtvama poslijeratne mržnje za slobodu koju mi danas živimo.

Zar se nije moglo umjesto župnog oglasa župe Čardak vjerničkom puku skrenuti pažnja da je među njima predsjednik Udruge PH Garevac 45 Pero Bajić „Šicko“ koji im može date više detalja oko izgradnje Spomen parka i radova koji će ovih dana početi.

Ne, nije se moglo ni to spomenuti, ali je propovjednik u negativnom smislu dodao kako se priča da će se graditi spomenik, ali što će Garevcu spomenik ako nema Garevljana, zaboravši da su spomenici u garevačkom grublju bili nijemi svjedoci svega onoga što se tu događalo u Domovinskom ratu.

Zašto je na ovoj komemorativnoj misi bilo tako ostat će nam vječna tajna, jer samo dan ranije u Župi i mjestu Posavka Mahala molila se ista misa (sadržaj pročitajte klikom ovdje) koju je predvodio i propovijedao biskup dr. Franjo Komarica a pozdravni govor uputio vlč. Pavo Brajinović na kojoj su nazočila obadva naša svećenika. Zar se barem nešto od tih riječi nije moglo prenijeti i vjerničkom puku u Garevcu i ako je propovjednik napomenuo kako će ta misa biti prenesena na sve kontinente putem PTV.

dan sjecanja 19 puk

Dakle, bila je ovo tužna komemoracija ovogodišnjeg propovjednika u Garevcu koju svi skupa trebamo i moramo što prija zaboraviti.

Znam da ću s ovim člankom pasti u osinje gnijezdo i da će opet reći kako napadam svećenike, ali činjenice kazuju drukčije, pa i to da je moj misionar iz Švicarske tri puta dolazio u Garevac i 5 puta pomagao župu i obnovu Burića štale radi mog karektera i obraza, a ne onih koji će to reći.

 

Za GIP piše Mišo Perak

Prisjetimo se riječi našeg bolesnog ali moćnog i na svim poljima aktivnog pokojnog župnika Filipa