Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pet08072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posjete Burića štali

Burća štalu posjetili župljani župe Stup kod Sarajeva

GAREVAC / U subotu 6. Studenog 2010. godine župljani župe Blažene Djevice Marije sa Stupa u Sarajevu sa svojim župnikom vlč. Miroslavom Ćavarom na svom putovanju u uzvratni posjet bogoslovima Đakova, koji su ih posjetili iza Uskrsa, navratili su nakratko u Garevac. Garevački župnik s nekoliko garevljana dočekao ih je kod Burića štale. Tom zgodom govorio im je o stradanju nevih ljudi kako ovoga kraja tako i cijele Posavine.

Svi su župnikovo izlaganje  sa zanimanjem i čuđenjem  pratili jer za njih je ovo novost, što je sasvim i razumljivo jer se o stradanju u Burića štali u komunizmu nije  smjelo govoriti.

Ovo je bila prilika da se istina o nevinim žrtvama pročuje i dalje. Obećali su da će o ovoj tragediji govoriti svojim poznanicima i prijateljima.

Nakon posjeta Burića štali svi skupa su otišli u našu crkvu. Druženje u crkvi završeno je s pjesmom našoj Nebeskoj Majci.

Poslije toga svi su se okupili u župnoj dvorani, a garevljani  kao pravi domaćini dočekali su ih s mezom, kolačima, pićem i kavom. I kao što je običaj poslije dobrog zalogaja i pića poteče pjesma. Tako je bilo i ovdje. Uz harmoniku iz svih grla orila se bosanska sevdalina. Susret je završen s pozivnicom da ih posjetimo na Stupu u Sarajevu.