Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pet08072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posjete Burića štali

Posjet Đakovačkih bogoslova Burića štali

Garevac / U nedjelju 16. Svibnja 2010. godine Garevac su posjetili bogoslovi Đakovačke nadbiskupije na čelu s duhovnikom Božom Radoš. Došlo ih je pedest osoba da vide gdje je to Garevac i što im može ponuditi da bi ga se sjećali.  Posjetili su spomen kapelicu Burića štalu te u kratkom izlaganju  župnika Filipa Brjinović saznalii ono osnovno o tom objektu dok će ostatak pročitati iz darovanih knjiga vlč. Vlade Jagustin i pokojnog Grge Vilić.

dsc 0423

Prilikom razgledanja Burića štale zanimljivo su uporedili svoje prisustvo od pedest osoba sa onih preko 600 zatočenih domobrana koji su tu boravili tri dana 1945. godine. Iako su školovani ipak im je ostalo nejasno kako je to uopće bilo moguće toliko nedužnih ljudi zatvoriti u tako mali prostor i poslije tri dana ih mučki bez suda i osude poubijati.
Poslije posjeta Burića štale došli su i u Garevačku crkvu gdje su bili pozitivno veoma iznenađeni. Nisu mogli vjerovati da se jedna takava građevina nalazi u Bosanskoj Posavini. Razgledali su svaku pojedinost ovog jedinstvenog objekta i s čuđenjem ga međusobno komentirali i hvalili. Zatim su odpjevali dvije duhovne pjesme a potom se zaputili putem ravne Slavonije. Bio im je to lijep posjet kojeg će se rado sjećati.


Tekst i fotografija Mišo Perak