Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Pet08142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posjete Burića štali

Dr Zvonimir Šeparović posjetio Burića štalu

U nedjelju, 24. svibnja 2009. u poslijepodnevnim satima u Garevac je stigao dr Zvonimir Šeparović  u pratnji svoje supruge te dr.sc. Ive Balukčića i vlč. Pave Brajinovića. Oni su mu pokazali mjesto strašnog zločina Burića Štalu, u kojoj su partizani na prijevaru da im se neć  ništa dogoditi zatvorili više od 500 branitelja ovoga kraja iz Odžaka, Modrče, Bosanskog Šamca i sela oko tih općina, koji su, puni ljubavi za svoj prag, branili  svoje domove još dva tjedna  nakon što je pao Berlin i završio Drugi svjetski rat, a potom od partizana odvedeni pod okriljem noći  i pobijeni na Pašincu, na obali rijeke Bosne, i na bajeru ušća Bosne u Savu kod Bosanskog Šamca. Tamo su ih sve mučki ubijali.zvonimir separovic

Burića štalu gostima su pokazali vlč. Filip Brajinović, župnik iz Garevca te  Mišo Perak urednik GIP-a i mještani Ilija Cvitkušić i Zvonko Bajić i za uspomenu poklonili knjigu Vlade Jaguština -  Burića Štala u kojoj na prvoj strani stoji potresna posveta:

Mladi momci ljudi oženjeni
U Burića Štali pobijeni.
Što je mogla pokrila je trava
A što nije odnijela je Sava.

Prilikom razgledanja Burića štale vlč Filip Brajinović je u kratkim crtama iznio činjenice i stvarnost ovoga objekta po završetku drugog svjetskog rata. Našto je dr ZvonimirŠeparović izrekoa svoj prijedlog izrečen u Odžaku gdje je  predložio utemeljenje Hrvatskog žrtvoslovnog društva Bosne i Hercegovine, što je aklamacijom prihvaćeno. Bilo bi to autonomno društvu u kojem bi bili članovi iz cijele Bosne i Hercegovine uz snažnu podršku hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba. Dr. Šeparović se nada da bi uskoro  trebao biti izabran Poticateljski odbor s predstavnicima Hrvatima kako iz Bosanske posavine i Hercegovine, tako i ostalih krajeva BiH u kojima žive Hrvati.

Za GIP piše Mišo Perak