Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet07032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kulturno umjetničko društvo Garevca!

Cijenjeni posjetitelji Garevačkog portala,
izražavamo Vam dobrodošlicu na još jednoj od mnoštva rubrika koje se prezentiraju na našem Portalu. Svaka rubrika, svaka stranica svjedoči o našeoj navezanosti i povezanosti s našim rodnim krajem. Duh Garevca, duh naših predaka prati nas rasute po cijelom svijetu i daje pečat posebnosti i jedinstvenosti naših običaja, naše tradicije, vjere, kulture i razonode.

kud garevac

U ovoj rubrici zaustavili bismo se na onoj kultrunoj baštini, koja se izražavala književnom vrstom - igrokazima. Taj način izražavanja posjeduje svoju vrijednost u živoj, izgovorenoj i aktualnoj riječi. Govor je to onog naroda, onog kraja i onih vremena. A takav govor zapravo ostaje stoljećima očuvan u srcima, u sjećanju i u prenošenju s generacije na generaciju.
U tome smislu izuzetno zahvalnost zaslužuje nekadašnji KUD "Jakov Andrić iz Garevca.

Nudimo Vam jedan serijal igrokaza koje je to Društvo izvodilo. Svakako smo posebno zahvalni na nemalom doprinosu Perije Perić koji je tako realno opisao običaje i život naših starih Garevljana i tako sačuvao i predao na čuvanje to neprolazno blago.

Osim igrokaza želimo Vam ponuditi i par pjesama i osobnih razmišljanja o nekim stvarima, događajima i pitanjima koja nas svakodnevno prate i određuju naš život.

Nadamo se da ćemo se sresti - na ovom Portalu i na ovim stranicama. U svakom slučaju, ja se nadam od svega srca da ćete se zaustaviti ovdje i podariti par trenutaka ne nama - nego upravo sebi! Iz poštovanja prema onima koji stvoriše ovo blago neka naša hvala bude u čitanju, prepričavanju, i time ćemo zapravo postići ono što su i oni željeli - prenositi hrvatsku riječ i hrvatske, garevljanske običaje i tradiciju nadolazećim naraštajima.

Vaš urednik..............................

Rubriku uređuje Perija Perić