Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet07032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Novoosnovani KUD Garevac

Povratkom gospodina Perije Perić u Garevac, u prosincu 2002. godine stvorila se i ideja o ponovnom osnutku Kulturno umjetničkog društva Garevac, koje je nekada bilo vrlo aktivno i koje je dva puta predstavljalo Republiku BiH na Republičkom takmičenju.
Kao dugogodišnji član KUD-a gospodin Perija Perić je pokrenuo tu ideju i još uvijek čvrsto stoji iza nje.
«Naravno neimaština čini najveće probleme, ali sa Božjom pomoći sve će se to opet postići», riječi su gospodina Perića.

predstava u domu2005

Kako nam sam Perija nadalje reče jedan od najtežih problema je prikupiti novčane priloge za kupoviinu narodne nošnje, a koje su u ovom kraju bile vrlo bogate i skupe. Razlog toj skupoći je i opravdana poznavajući značenje narodne nošnje kao velikog bogatstva i prezentacije jednog naroda u određenom kraju. A uzimajući u obzir da su Posavske nošnje bile vrlo skupe tako je bilo i u našem mjestu, no gospodin Perić nam s povjerenjem reče da se ipak može naći «dobra, ne ona baš prava nošnja po prikladnoj cijeni».

Konkretno, cijena jedne kompletne ženske nošnje sa pregačom, tkanicom i čermom umjesto kožuška košta 600 KM.
Muška kompletna nošnja od tkanog ulet materijala za košulju te gaće od beza sa pasom crvene boje sa kićurama (nije tkano) sa prslukom umjesto Fermena i bez torbice košta 500 KM.
Do sada smo uspijeli pronaći donatore koji su nam donirali 4 muške i 4 ženske narodne nošnje.
Dozvolite nam da posebno spomenemo dvoje donatora, od kojih je jedan Josip Spajić koji je dao 2 muške nošnje ili vrijednost 1000 KM, te gospođa Mara Lauber koja je donirala 1 žensku nošnju u vrijednosti 600 KM.

Svoje priloge za ovu akciju dadoše još sljedeći darovatelji:
Marko Perić, svećenik
Gabrijel Perić, Garo
Josip Perić Perije
Zvonko Perić Mate
Markan Perić Pavin
Mišo Perak

Od toga novca još su plaćene jedna ženska i jedna muška nošnja, a za još jednu mušku i dvije ženske nošnje očekujemo donatore, jer su nošnje donešene na povjerenje a još nisu uplaćene.
Isto tako, kupljena je i jedna šargija koja je data u Livanu kod Osijeka gdje naši mlađi naraštaji redovno izvode folklorne probe koje vode koreografi Mira i Zdenko Jeleč (Kokija), a sin pokušava naučiti svirati šargiju uz pomoć svog prijatelja Brdarića, Graškovog unuka.
Garevači portal im želi veliku ustrajnost u tom teškom podhvatu koji čine za sebe i svoje mjesto.
Dragi čitatelji ovih redaka, nadamo se dakle da smo uspjeli donekle probuditi Vaše osjećaje i naklonost ka lijepom kulturnom blagu našeg mjesta, blagu za oči i za uši. Svaki i najmanji korak u smjeru osposobljavanja i pomoći našem KUD-u Garevac jedan je od kamenja kojim se grade palače, a mi imamo pravo vjerovati da će i nas Garevac i na ovaj način izrasti u jedno ponovno okupljalište naših na silu raspršenih Garevljana.
U tom smislu Vam se zahvaljujemo i potičemo na daljnju suradnju.

###BLANK###