Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon01202020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Naj Garevljanin 2016. godine

Na kraju smo još jedne kalendarske godine. Svaki kraj jedne i početak druge godine tjera nas da razmislimo o uspjesima ili padovima kako nas samih tako i naših susjeda i mještana.Stoga je GIP ponovo odlučio birati "Osobu 2016. godine" koja je svojim radom i marljivošću zaslužila naš izbor. Tko je ta osoba koja je u protekloj kao i nizu godina iza nas najviše pridonijela boljitku, napretku, zalaganju i učinkovitosti kako u privatnom tako i u društvenom životu našega Garevca.

Tko je taj koji je dobrovoljno dao dio sebe za Garevačko bolje sutra?

Od niza osoba koje su ušle u uži krug ovogodišnjih kandidata za „OSOBU 2016. GODINE“, mi smo se odlučili za onu osobu za koju smo smatrali da je svojim radom i marljivošću zaslužila naš glas.

Izabrali smo nikada nagrađivanog, vrijednog, sposobnog, motiviranog ali i skromnog čovjeka. Čovjeka pristojnog i poštenog karaktera.  Čovjeka koji zna da Garevac i Garevljani trebaju i zaslužuju bolje sutra i koji će u tome smjeru biti uvijek spreman dati svoju pomoć i podršku.

Čovjek koji zna kada je Garevcu potrebna pomoć i bez poziva se uključuje u razne aktivnosti bilo da se radi o župi ili MZ Garevac. Čovjek koji je do sada podržao svaku humanitarnu akciju pokrenutu od strane GIP-a te učestvovao u organizaciji svakoga događaja u Garevcu a bio ih je veliki broj. Radi obveza je nekada kući došao u ranim jutarnjim satima te se samo istuširao i presvuka i došao odraditi dio svog posla za koji je bio zadužen. Nikada ga ništa nije spriječilo sa ispuni svoje obećanje. Također je  Markom Cvitkušić bio u organizacijiji „Garevačke večeri“ koja je nakon nekoliko godina ponovo okupila veliki broj Garevljana kako iz Švicarske tako i Njemačke i Austrije na jedno mjesto, ponukla nas na zajedništvo i slogu a zaradom od te večeri pomogli su ne samo MZ Garevac kako se na početku zamišljalo već i župu Garevac, kao i organizaciju Garevačkih susreta. Svakako je bio i jedan od donatora velikog Škorinog koncerta u Garevcu, a samom svojom pojavom i osmjehom je mnoge nas još više ohrabrio i privukao našem rodnom selu, i našoj djedovini.

ivicaKao i uvijek s osmjehom na licu, čovjek koji nosi ime svoga dijeda


Također je bio jedan od donatora  velikog Škorinog koncerta u Garevcu.

Također ćemo napomenuti da je ova osoba veliki domoljub i koristi svaku zgodu da dođe u Garevac, a uz to doveze i roditelje iako su narušenog zdravlja.  Ovo je čovjek koji je od povratka u Garevac na starom roditeljskom gnijezdu izgradio dvije kuće. Srušio je novu da bi gradio još noviju a s time motivirao i sestru da pored njega izgradi svoj dom.

Pred postavljamo da je većina vas koji redovno posjećujete GIP već zaključila o kome je riječ, dakle on se zove Ivica Marić „Ćiša

Stoga uzimam si slobodu kao prvi od srca čestitati našem Ivici na toj za nas velikoj pobjedi! Ivice imaš potpuno pravo biti ponosan na tu pobjedu, jer si to davno zaslužio časnim i moralnim sebedarjem za dobro Garevca, međutim uvijek je bilo onih osoba koje smo stavili ispred Tebe! Da mi se nebi ostvarile riječi jednog prijatelja koji mi je kazao, „ako želiš da nekoga udaljiš od Garevca, samo ga nagradi“.

Samom pobjedom si se pridružio svojim kolegama od ranije: Mati Cvitkušić „Ćevi“Marku Cvitkušić „Čorbinom“, Antunu Fuglinskom, Goranu Tokić Dikači, Zdravki Tokić, Petru Gagulić, Vladi Tokić Dikači, Peri Domazet, Peri Jagustin Pavinom i Miši Perak!

Na žalost Ivice i Ti ćeš kao i Tvoji predhodnici  s ovom pobjedom biti pobjednik ali bez nagrade!

No, nagrade su dobili svi, samo će neki te nagrade dočekati naknadno u duhu, oni najmlađi i oni stariji, neke nagrade njihova djeca a neke nagrade već u ovome trenutku žive živi.

Čast je imati ovakvog čovjeka u svom mjestu i narodu kojem pripada.

Za GIP piše Mišo Perak

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iz Garevca nam se javio i Ivica.Kao i uvijek njegov komentar je kratak i skroman. 

Mišo, hvala GIP-u na toj odluci ali se plašim da slučajno niste pogriješili u svom izboru i odluci za tu časnu titulu, jer Garevac ima puno Garevljanki i Garevljana koji zaslužuju da svojim radom i marljivošću budu osoba godine.
Istovremeno  me je Vaš izbor ohrabrio i dao mi novu i još veću snagu i poticaj da činim još bolja djela jer je to naša obveza prema našim precima, nama samima, i generacijama koje dolaze.
Osobno mislim da je moralna dužnost svih nas da dajemo potporu našim mještanima koji žive u Garevcu i s time ne dozvoljavaju da se naš način života, tradicija i običaji ne zaborave i nestanu s tih prostora.

Veliko Vam i iskreno hvala i Božji blagoslov na sve vas iz našeg Garevca!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jedan od prvih mještana koji je čestitao Ivici napisa sljedeće:

Bilo je i vrijeme! Svaka čast! Evo, vjerojatno ću ja biti prvi, koji će ponizno ostaviti svoj skromni komentar ispod ove objave, ovoga članka, ove plemenite i pametne odluke. Ivica Marić „Ćiša“ je jedan od onih momaka i ljudi, koji utjelovljuju i preslikavaju priče moga pokojnoga oca, kada je on znao govoriti o Garevcu i o Garevljanima, o Garevcu i ljudima.
Slušao sam kao dijete, upijao, učio....i došao je trenutak, upoznati te časne ljude, naše Mariće, na svadbi, na kolinju, na molitvi ispred "Marića kapele", na našem groblju, pred vatrom ispred porušenog tornja, vola smo skupa nabijali na ražanj iza crkve pred blagoslov crkve, na ledini, u našem Domu, na igralištu i za vrime utakmica za Ilinu....puno tih prekrasnih ljudi, Marića, kako mi tata opisao, a ja doživio....a jedan mi ostao posebno u sjećanju... Ivica Marić „Ćiša“, njegov osmjeh i njegova bratska dobrota. Njegov ležerni pristup prema nama "balavcima" tada, osmjeh, jednostavnost, izravnost, ljudskost....bio je živa slika Garevca kojeg i neprijatelj mora zavoljeti, kamoli sin sela, rođen izvan njega.
I ima toga još, dosta dobroga...ostao sam siguran u riječi oca i u ćud toga čovjeka...jer to potvrdiše i drugi. Odžačani, koji ga također poznavaše pričahu da je prvak u žrtvi za svoj Garevac, Posavinu i Bosnu.

Puno toga još ima dobroga o njima i o njemu, możda bude prilike, ako Bog da, a bit će.
U ime cijele svoje obitelji pozdravljam ovu odluku i sretan sam što baš on dobi ovu nagradu...pravi čovjek iz prave obitelji, pravoga prezimena!

Našemu dragome Garevljaninu u želim dug i zdrav život za cijelu obitelj uz nadu u skori susret u našem nam ljubljenom i jedinom Garevcu!

Čestitam, nasmijšena ljudino!