Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri10212020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Rubriku  "Žena i razmišljanje"  uređuje naša spisateljica Lily Laum. Zahvaljujući znanju i sposobnostima naših kolega na ovom mjestu ćete redovno moći pročitati  priče iz različitog žanra gdje je jedina poveznica žena i razmišljanje. Lily Laum  ne želi više držati u sebi svoje osjećaje i misli, ne može više držati u sebi svu radost, tugu, bijedu sreću, ushićenje, padove i uspone, ona želi da  pomogne drugima da shvate svoj put kojim treba krenuti i da razaberu sve osjećaje i misli koje kao košmar pojavljuju se u fragmentima i odu prije nego li dođu.

Cilj nam je pisati ono što će Vas ponovo dovesti u ovu rubriku ili stranicu naše Lily zrelažena.com.

 

U petak počinju 71. Dubrovačke ljetne igre

Dubrovnik, 8. srpnja 2020. – Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre održat će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera u Hrvatskoj i svijetu te financijskih posljedica pandemije. U 47 dana trajanja, Igre će vjernoj publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, kazali su intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović i pomoćnik za dramski program Saša Božić na konferenciji za medije u srijedu, 8. srpnja u palači Sponza, dok su podršku festivalu iskazali gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

Opširnije:U petak počinju 71. Dubrovačke ljetne igre

Najava putujuće glazbenicu Akleu Neon

U prvim ovogodišnjim „Putositnicama utorkom“ Dubrovačke knjižnice ugostit će putujuću glazbenicu Akleu Neon koja će održati predavanje pod naslovom ”22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru”, u utorak, 3. ožujka 2020. s početkom u 18:30 sati.

Opširnije:Najava putujuće glazbenicu Akleu Neon

Odlična atmosfera na prvim dječjim radionicama u Skočibuhi

U sklopu projekta Kultura u điru, Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica, 24. lipnja, počeo je s prvim satom radionica za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha koje vode knjižničarke Dijana Perić i Nikolina Miloslavić.

Opširnije:Odlična atmosfera na prvim dječjim radionicama u Skočibuhi

Izložba slika Miša Baričevića

Dubrovački slikar Miša Baričević otvorio je u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu pod nazivom "Dubrovnik I. - XII." a pri tome je rekao "Kako je ovaj Grad napravljen po mjeri čovjeka, ne mogu da ga ne slikam 12 mjeseci u godini" O izložbi je više rekao povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Opširnije:Izložba slika Miša Baričevića

Kazališna predstava Glumci Gradu

Izvedene su tri poklon izvedbe građanima Dubrovnika pod nazivom ”Glumci Gradu” u režiji Srđane Šimunović. Na terasi glumci su poklonili izvedbu građanima Dubrovnika. ‘Glumci Gradu’ naziv je izvedbe, a nastala je u režiji Srđane Šimunović. Predstava je izvedena na taraci Kazališta Marina Držića i Gradske kavane.

Opširnije:Kazališna predstava Glumci Gradu

Kazališna predstava Kate Kapuralica

U Kazalištu Marina Držića Dubrovnik, premijerno je izvedena predstava „Kate Kapuralica“ prema tekstu Vlaha Stullija u režiji i dramaturškoj obradi Ivice Kunčevića.
U predstavi igraju: Izmira Brautović (Kate), Branimir Vidić  (Kapural), Bojan Beribaka  (Luko), Ivana Gulin (Mare), Nika Lasić (Pavle), Hrvoje Sebastijan (Vukić), Edi Jertec (Tikvulin), Mirej Stanić (Kanđe), Nina Hladilo (gospođa), Nikola Sekulo (cilindraš, prvi), Boris Matić (cilindraš, drugi), Andreo Bezić  (zdur, cilindraš, treći) i Paula Japunčić (kozica).

Opširnije:Kazališna predstava Kate Kapuralica

Aklea Neon predavanje u Dubrovačkim knjižnicama

„22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru” naslov je predavanja koje je. 3. ožujka, u sklopu prvih ovogodišnjih Putositnica utorkom održala putujuća glazbenica Aklea Neon u Dubrovačkim knjižnicama. Mlada Osječanka kantautorica Aklea Neon živi svoj san. Uspješno spaja dvije strasti, glazbu i putovanja, jedno od drugog crpi inspiraciju, a sve se to može primijetiti i na njezinom stilu interpretacije i žanrovske opredijeljenosti.
Aklea Neon slikama, riječima i glazbom dočarala Peru.

Opširnije:Aklea Neon predavanje u Dubrovačkim knjižnicama

Maškarani koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Dubrovački simfonijski orkestar je priredio glazbenu poslasticu u prepunom Kazalištu Marina Držića. Koncert naziva Maškarani koncert za zaljubljene, okupio je brojnu i maškaranu publiku koja je pratila maškarani orkestar, dirigenta Marca Tardua i tri solistice, dubrovačke pjevačice Maju Grgić, Luciju Pećar i Andreu Marić, pjevušeći ili pljeskom u taktu glazbe koja se odvijala.

Opširnije:Maškarani koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Intervju s mladom kantautoricom Akleom Neon

Mlada Osječanka kantautorica Aklea Neon živi svoj san. Uspješno spaja dvije strasti, glazbu i putovanja, jedno od drugog crpi inspiraciju, a sve je to prožeto i može se uvidjeti na njezinom stilu interpretacije i žanrovske opredijeljenosti. Ona jednostavno plijeni svojom karizmom. Poznato je da je glazba uvijek bila ono nešto što pokreće, spaja i inspirira ljude; one koji ju stvaraju, ali i one koji ju konzumiraju. Kada svim blagodatima koje note nose, pridodamo dašak posebnosti i nešto drugačijeg te neobičnijeg ritma, kao rezultat imamo savršene melodije koje će nas zauvijek osvojiti.

Opširnije:Intervju s mladom kantautoricom Akleom Neon

Koncert Matije Dedića u Saloči od zrcala

„Matija svira Arsena“ naslov je koncerta koji je povodom Dana zaljubljenih u Čitaonici Narodne knjižnice, 14. veljače, izveo hrvatski jazz glazbenik Matija Dedić uz Sebastijana Vukosavića koji je čitao Arsenove pjesme.
- Večerašnja večer u znaku Valentinova zamišljena je kao svojevrsni hommage čovjeku koji je napisao bezbroj stihove i skladao bezbroj skladbi, čovjeku koji je život pretakao u glazbu i stihove. Večer ćemo početi upravo stihovima i tako krenuti tragom naziva ove večeri „Sve te vodilo k meni“ – najavila je ispred Dubrovačkih knjižnica Matija Nenadić otkrivši kako je ova večer na neki način 'hommage na hommage' upravo zbog toga što je posveta Arsenu kao pjesniku, ali i kao ocu.

Opširnije:Koncert Matije Dedića u Saloči od zrcala