Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon07132020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Deseto jubilarno hodočašće u Mariju Bistricu

Na 10. jubilarnom hodočašću Vrhbosanske i Banjalučke nadbiskupije okupilo se 4500 do 5000 vjernika iz svih krajeva koji su podrijetlom iz BIH u Nacionalnom Marijanskom svetištu  - Marija Bistrica. Misno slavlje predvidio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.marija bistrica2015

Misao vodilja ovogodišnjeg hodočašća je NEBESKA MAJKO ČUVAJ NAŠE OBITELJI, GNIJEZDO ŽIVOTA, VJERE I DUHOVNIH ZVANJA.

Sve je manje hrabrosti prihvaćanja novih života, zato molimo Mariju za hrabrost u obiteljima. Obitelj je prvo sjemenište gdje niču nova zvanja, zato su nam ta klijališta zvanja i te kako važna.
 
Uvijek je drag i blagoslovljen susret s našom Nebeskom Majkom u molitvi, pokori i djetinjem pouzdanju. Jedna od rijetkih prigoda je  ovaj susret vjernika koji su, u ratu i neposredno  poslije rata, prognani i onih koji su ostali na svojim ognjištima. I to susret pod okriljem zajedničke Nebeske Majke.

Ni kiša koja je lagano padala nije omela Garevljane da se nakon svete mise okupe oko svoje tradicionalne Garevačke sinije.

Brojni naši vjernici koji žive u R Hrvatskoj, gdje su našli svoj novi dom,  rado dođu kako bi kod Gospe susreli svoje rođake, nekadašnje susjede i prijatelje. Blagoslovljen je susret u radosti kada nas Majka Marija okuplja.
Tako je i ove godine nekoliko Garevljana iz okolice Zagreba, koji su već  uhodani  pripremili ručak za 25 Garevljana koji su došli iz Garevca i još ih dva puta toliko iz Zagreba i okolice.

Oko sinije se okupilo preko 60 dobro raspoloženih i veselih Garevljana.

I ove godine Garevačku siniju su organizirali Ivo Kovač uz veliku  pomoć kćeri Anđe i zeta Željka s obiteljima kao i drugi naši Garevljani koji su donijeli salatu, jelo,  kolače i piće.

Drago nam je što nas je svake godine sve više na ovom hodočašću i što i mi mladi imamo zgodu družiti se s ljudima koji su iz krajeva iz kojih su i naši roditelji, djedovi i pradjedovi.

Jedna od sudionika ovoga hodočašća je za GIP kazala: nisam iz Garevca niti sam prije rata živjela tamo, ali kad vidim koliko moj muž uživa na ovakvim druženjima neznam koliko da sam ne moćna ili bolesna  za  ljubav prema njemu  i svojoj djeci dala bi sve od sebe da takvi susreti što bolje uspiju jer se neke stvari  u životu ne mogu platiti novcem.

Više fotografija možete pogledati u našem foto albumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Jelena Stanušić
Fotografije: Jelena Stanušić i Dijana Kovač