Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

TOPLOTNI UDAR, SUNČANI UDAR I OPEKLINE OD SUNCA

HTML clipboard

Dolazi ljeto, ljetne vrućine i sparina, a samim tim se povećava i rizik od toplotnog i sunčanog udara, kao i vjerovatnoća nastanka opeklina od pretjeranog izlaganja suncu. Nije dovoljno samo kožu zaštititi kremama i oči sunčanim naočalama od štetnog učinka sunčanog zračenja; isto tako je neophodno imati određene norme prilikom izlaganja suncu, a to je izbjegavanje dijela dana sa najvećim osunčenjem, tj. između 10 i 15 sati. Najveći rizik od nastanka toplotnog i sunčanog udara kao i opeklina od sunca svakako je kod najmlađih, te stoga mame i tate oprez.

 

Toplotni udar je prouzročen povišenom spoljašnjom temeperaturom zraka, posebice ako je ona udružena sa visokim stupnjom vlažnosti i sa oskudnom provjetrenošću prostora življenja. U slučaju toplotnog udara prvi znaci bolesnog stanja se javljaju sa porastom tjelesna temperatura, koja može dostići i 40-41°C, a manifestiraju se sa:

 

 • suvom i pretjerano toplom kožom

 • jakim umorom

 • niskim krvnim tlakom (u nekim slučajevima on se može sniziti do te mjere da izazove nesvjesticu)

 • vrtoglavicom

 • jakom glavoboljom

 • mukom i povraćanjem

 • nemirom i psihomotornom agitiranošću.


Unesrećenog od toplotnog udara treba što prije izvesti u svježu i provjetrenu sredinu, skinuti sa njega odjeću i rashladiti ga hladnom vodom (u tu svrhu mogu poslužiti plastične vrećice sa hladnom vodom, hladan tuš ili ručnik natopljen u hladnoj vodi u vidu obloga). Rashlađivanje treba sprovesti sve dotle dok se tjelesna temperatura ne snizi na 38°C. Istovremeno unesrećenog treba rehidrirati, podsticati ga ta pije svježe napitke obogaćene solima, mineralima i šećerom. Posebna pažnja se treba posvetiti eventualnom zastoju disanja, pri čemu treba pribjeći mjerama kardiopolmonalne reanimacije.

Ukoliko unesrećeni manifestira nesvjesticu, treba ga poleći i uzdignuti mu noge.

 

U svakom slučaju korisno je u ovakvim stanjima konsultirati liječnika redi eventulanog intenzivijeg tretmana.

Sunčani udar je prouzročen direktnim, produženim djelovanjem sunčanih zraka na nezaštićenu glavu, i dosta često je udružen sa toplotnim udarom i toplotnom iscrpljenošću. Manifestira se u vidu:

 

 • jake glavobolje

 • muke i povraćanja

 • umora i iscrpljenosti

 • vrućice

 • psihomotornom agitiranošću.


Unesrećenog od sunčanog udara treba skloniti sa sunca, izvesti ga u svježu i zatamnjenu sredinu, rashladiti ga, posebice glavu (rashlađivanje glave se može načiniti vrećicama s ledom ili sa hladnim tuširanjem). I u ovom slučaju neophodna je adekvatna hidracija unesrećenog, podstičući ga da pije svježe napitke obogaćene solima i mineralima. Evetualno se može primjeniti i neki antipiretik (Paracetamol, ASS) ukoliko je manifestna jaka glavobolja ili povišena tjelesna temperatura.

 

Opekline od sunca; uopćeno govoreći radi se o opekotinama prvoga stupnja, a najefikasnija mjera protiv njihova nastanka je svakako prvencija, bazirana na postepenom izlaganju suncu, savjetovana posebice prije 10 sati u jutro i poslije 15 sati popodne. Opekline od sunca se manifestiraju u vidu lokalnog crvenila, pojave bolova, otoka ili nastajanja mjehurića na dijelu tijela izloženom sunčevom zračenju. Posebice su nezgodne opekline na prsnom i predenjem potkoljeničnom dijelu tijela. U slučajevima lakših opeklina, a radi ublažavanja tegoba, korisno je tuširanje hladnom vodom, hladne kupke ili oblozi natopljeni hladnom vodom ili hladnim čajem od kamilice. Potrebno je izbjegavati lokalne anestetike u vidu ulja ili losiona zbog njihovog lokanog dehidracijskog učinka, kao i učinka na smanjenje disperzije topline iz kože.

 

Opekline uopćeno: najkorisnija mjera, ukoliko do njih dođe je neposredno i delikatno ispiranje opečenog mjesta sa hladnom vodom, čime se zaustavlja proces denaturacije stanica prouzročen dejstvom visoke temperature. Ne preporučuje se aplikacija lokalnih anestetika u vidu ulja ili losiona zbog njihovog gore navedenog negativnog učinka na opečenu površinu. Sa posebnom brigom i pažnjom unesrećenog treba razodjenuti, a opečenu površinu što čistije zaštititi (ukoliko pri ruci imamo sterilne gaze one su najidelnije), ili ih ostaviti otkrivene do eventualne liječničke procjene. Ukoliko dođe do formiranja mjehurića ispunjenih tekućinom na opečenoj površine, ne preporučava se da ih se otvara ili odstranjuje u akutnoj fazi. Poslije nekoliko dana ti mjehurići se mogu otvoriti i drenirati sa sterilnom iglom ili malenim rezom, ali se preporučava ostaviti odvojeni sloj kože jer on služi kao zaštita od moguće infekcije. Na opečenu površinu se mogu aplicirati antibiotske kreme ili krema na bazi 1 % srebro-sulfadiazina. Okoliko je opečena površina dosta velika unesrećenog treba hitno prevezti u bolnicu a tijekom transporta ga podsticati da pije tekućinu obogaćenu solima, mineralima i šećerom

###BLANK###