Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ukratko o virusnom Hepatitisu

velimir_c
Hepatitis je sistemska virusna infekcija koja zahvata poglavito jetru, najveci žljezdani organ našeg tijela. U pravom smislu rijeci razlikuju se više tipova hepatitis, prouzroceni virusom hepatitisa A, B, C, D i E. Osim ovih virusa, akutni hepatitis može biti prouzrocen i drugim virusima kao npr. Cytomegalovirus, Epstein-Barrov virus, Coxackie virus i dr. Izuzev hepatitisa A i E, kod kojih do zaraze dolazi fekalno-oralnim putem, ostali prenosi bolesti (hepatitis B, C i D) iskljucivo se dogadaju kontaktom sa inficiranom krvlju (transfuzije, izmjena šprica, tetovaže, loša higijena u bolnicama i zubnim ordinacijama), preko pljuvacke ili ostalih biloških sekrecija, i na poseban nacin putem nezašticenih spolnih odnosa sa osobama koje su nosioci hepatitis virusa.

Obicno poslije jednog varijabilnog inkubacijskog perioda (period od ulazka virusa u organizam do pojave prvih simtoma bolesti), bolest se manifestira sa gubitkom apetita, smetnjama od strane probavnog sustava, opce slabosti, dosta cesto povišenjem tjelesne temperature, osjecaja težine u trbuhu, a u daljnjem tijeku pojavom žutice (karakteristicna žuta obojenost kože i bjeloocnica) i zatamljenom mokracom. U formama sa brzom i benignom evolucijom, ozdravljenje od virusnog hepatitisa se dogada u trajanju od oko 20 dana, ali u najvecem broju slucajeva trajanje bolesti je do oko dva/tri mjeseca. Medutim, virusni hepatitis može imati i fulminantni tijek sa akutnom jetrenom insuficijencijom i posljedicnim smrtnim ishodom (0.5 -1 % slucajeva hepatitisa A i E i 1-5 % slucajeva hepatitisa B). U oko 10 % slucajeva hepatitis prelazi u kronicni oblik (Hepatitis B) i dosta cesto, može dati predispoziciju za jetrenu cirozu i jetreni karcinom. Ucestalost kroniciteta je mnogo veca u slucaju hepatitisa C i ona se krece i do 60 % slucajeva. Treba posebice istaci da je ucestalost pojave jetrene ciroze i jetrenog karcinoma znatno veca kod osoba koje uz preboljeli ili kronicni hepatitis, kronicno ili povremeno konzumiraju alkohol.

HEPATITIS A, (HAV) poznat u pucanstvu kao i “bolest prljavih ruku”, pojavljuje se sporadicno ili u epidemijama, a do infekcije dolazi ingestijom hrane zaražene virusom hepatitisa A (fekalno-oralni put zaraze). Može se pojaviti u svakoj dobi ali je najcešci u djece i mladih osoba. Radi se o jednoj blažoj formi hepatitisa a ukoliko rano otkriven, i sa blagovremenom primjenom imunih-globulina, dolazi do potpunog izljecenja. Sam virus biva inaktiviran kljucalom vodom, jednim dužim stajanjem u formalinu kao i UV-zracima. Osim toga, trenutno postoji dosta efikasno cijepivo koje daje potpunu zaštitu od hepatitisa A, a koje se preporucava osobama koje odlaze u podrucija gdje je ucestalost ove bolesti dosta velika.

HEPATITIS B, (HBV) je najraprostranjeniji oblik hepatitisa u svijetu, razvoj bolesti ide u dva smjera; potpuno ozdravljenje ili u kronicitet, sa eventualnim posljedicnim nepovratnim oštecenjem jetre tj. ciroze. Kao što je vec napomenuto najcešce se širi krvlju, krvnim produktima, pljuvackom i spermom. Prenos je znaci parenteralni (krvlju/transfuzije ili nedovoljno sterilnim špricama, iglama i drugim instrumentima) ili spolno s jedne na drugu osobu (ne zašticeni spolni odnosi). Mada dosta rijetko, ovaj oblik hepatitisa se može prenijeti i peroralno. Moguc je i tkz. vertikalni prenos ovog tipa infekcije sa majke na novorodence, ukoliko je majka nosioc tkz. antigena HBs a uz to posjeduje i antigen HBe. Treba napomenuti da postoje i tkz. zdravi nosioci antigena HBs; to su osobe koje su došle u kontakt sa virusom hepatitisa B i nisu razvile skoro nikakav imunitet i koje u daljnjem tijeku svog života mogu ne manifestirati ni na bilo koji nacin znakove bolesti. U dosta rijetkim slucajevima i pod odredenim uvijetima (imunološki poremecaji, neoplazije), ove osobe mogu biti potencijalno infektivne ili, može doci do aktiviranja same bolesti.

Najefikasnija mjera u borbi protiv hepatitisa B je svakako prevencija, bazirana na osobnoj higijeni i na higijeni okoliša, a ne treba zaboraviti niti zdravstveno prosvjecivanje o ovoj potencijalno opasnoj infekciji. Iako prije nekoliko godina cijepljenje protiv hepatitisa B je bilo fakultativno i rezervirano za osobe od povecanog rizika od oboljevanja (zdravstveni radnici, policajci), danas u mnogim zemljama Evrope je uvedeno obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B za svu novorodjenu djecu kao i za adolescente. Cijepljenje protiv hepatitisa B je izuzetno efikasno. Posebna preporuka za cijepljenje protiv hepatitisa B u zonama gdje ono nije obvezno, je za osobe koje žive sa partnerima koji su poznati kao zdravi nosioci antigena HBs hepatitisa B.

U današnje vrijeme u lijecenju virusnog hepatitisa B se koristi rekombinantni Interferon (interferoni/INF su proteinske supstancije koje bivaju proizvedene od strane stanice, poglavito leukocita), koji se dobija genetskim inženjerstvom a koji ima antivirusni ucinak time što na njega djeluje citotoksicki jednim imunomodulatorni efektom (sposobnosti interferona da mijenja stanicnu ekspresiju površinskih antigena glavnog sustava histokompatibilnosti (HLA) cime obilježava stanicu za djelovanje citotoksicnih limfocita T i NK stanica).

HEPATITIS C (HCV), obicno je asimptomatski, utoliko što oboljeli se može samo žaliti na jedan kronicni umor ili gubitak u tjelesnoj težini (stoga i naziv “tihi hepatitis”). Za razliku od hepatitisa B, manja je vjerojatan prenos ove zarazne bolesti spolnim putem, a i mnogo lakše prelazi u kronicni oblik.
Poslije kontakta sa krvlju osobe koja je zaražena virusom hepatitisa C, u oko 60 % slucajeva virus se ugnjezduje u stanice jetre i u daljnjem vremenskom tijeku od oko 20-30 godina, može dovesti do ciroze. Realizacija cijepiva protiv hepatitisa C pokazala se dosta teškom zbog cinjenice da je virus u stanju da se transformira dovodeci tako do jedne vrste "dezorijentacije" imunološkog sustava.

Kao i u slucaju hepatitisa B lijecenje ovog oblika hepatitisa se sprovodi Interferonom, koji može dovesti do potpunog izljecenja u oko 15-20 % slucajeva. Udružen sa Ribavirinom (antiviralni lijek), uspjeh u lijecenju hepatitisa C se povecava do 35-40 %. U posljednje vrijeme na tržišti se pojavio tkz. Pegilirani Interferon, koji je u stvari kemijski modificirani interferon (INF) dobiven kovalentnim vezanjem polietilen glikola (PEG) na INF. Time se smanjila brzina sistemnog klirensa a samim time i produžilo serumsko poluvrijeme života INF-a u odnosu na standardni INF, a posljedicno i produženje njegove aktivnosti. Time je omogucena njegova primjena na samo jednom na tjedan, za razliku od standardnog INF koji zahtijeva primjenu 3 puta tjedno. Osim toga se dobilo na njegovoj boljoj podnošljivosti. Udružen sa Ribavirinom još više je povecao vjerojatnocu pozitivnog odgovora na lijecenje koja se krece i do oko 55 % slucajeva.
Prema posljednjim italijanskim istraživanjima, u poboljšanju kvalitete života osoba inficiranih virusom hepatitisa C, pokazala se korisna primjena vitamina sa antiokasidantnim djelovanjem (Vitamin A i E).
HEPATITIS D (HDV), je dosta slican hepatitisu B, a da bi se i manifestirao zahtijeva istovremenu prisutnost virusa hepatitisa B.
HEPATITIS E (HEV)
, medjutim je dosta slican hepatitisu A, ukoliko se razmatraju putevi njegova širenja (kontaminirana voda sa inficiranim fekalijama), ali mnogo je opasniji po svojoj evoluciji prema fulminantnim oblicima bolesti.