Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

VRTI MI SE U GLAVI… (VRTOGLAVICA)

Vrtoglavice dosta cesto za posljedicu imaju padove. Kod mladih osoba uopceno govoreci ti padovi nemaju neku vecu važnost, ali kod osoba u odmaklim godinama situacija je mnogo drugacija. Naime u oko 30 % osoba iznad 65 godina dogodi se da u toku jedne godine jedanput padnu, i u 5 % slucajeva ovi padovi provociraju razlicite prijelome, medju kojima dosta cesto i prijelom vrata butne kosti sa posljedicnom nepokretnošcu (prijelom ovog tipa skoro obavezno zahtijeva hitnu kiruršku sanaciju radi ponovnog uspostavljanja normalne pokretnosti).

Vrtoglavica se osjeca kao naglo nastala slabost povezana sa posebnim situacijama ili pozicijama našeg tijela (na primjer kada dosta brzo i naglo okrecemo glavu ili kada se dignemo dosta naglo iz ležeceg ili sjedeceg položaja). Opisuje se kao da se naše tijelo ili predmeti koji nas okružuju okrecu kao na kružnoj ljuljašci, ili da se sve ljujlja kao da se nalazimo na nekoj barci/brodu (prividno kretanje okoline).

Uopceno govoreci banalna vrtoglavica nije udružena sa nekom težom sintomatologijom (mucnina, bolovi u prednjem dijelu grunog koša, drhtavica), cesto se radi o jednom kratkotrajnom fenomenu koji se, medjutim može ponavljati.
To je najcešci oblik vrtoglavice i ne treba je poistovjetiti sa takozvanom sinkopom (smetnja u moždanoj cirkulaciji/perfuziji; opisuje se kao navlacenje jedne vrste crnog zastor ispred ociju sa ili bez osjecaja iskrenja ispred ociju), ili vrtoglavicom nastalom prilikom putovanja (kinetosa, morska bolest).

Vrtoglavica i krvna cirkulacija

Dosta cesto, vrtoglavica se manifestira u jutro, kada se dižemo iz kreveta, ili kad se naglo dignemo iz sjedeceg u stojeci položaj. U ležecem ili sjedecem položaju, znatan dio krvi u našem cirkulacijskom sustavu, nalazi se u donjoj polovici tijela (poglavito u nogama i stopalima). Normalno naš organizam posjeduje jedan sustav regulacije koji prilagodjava krvnu cirkulaciju položaju našeg tijela. Naime, kada se dižemo, taj sustav regulacije ima za zadacu da ubrza protok krvi u glavi/mozgu. S godinama taj regulacijski sustav ima tendenciju da djeluje dosta sporo; osim toga, poradi arteriskleroze naše arterije nisu više tako elasticne kao u mladosti, stoga protok krvi u njima postaje usporen. U takvim uvijetima, kada se naglo dignemo javlja se smanjenje protoka krvi u mozgu, a u odredjenim situacijama, za nekoliko desetinki sekunde, može cak potpuno izostati; a kao posljedica toga javlja se vrtoglavica.

Drugi tipovi vrtoglavice

Osim gore navedenog, vrtoglavica može biti prouzrocena i drugim cimbenicima.
Dosta cesto je u svezi uzimanja odredjenih lijekova a najcešce, lijekova za snižavanje krvnog tlaka ili lijekova za umirenje. U ovakvim situacijama, neophodno je informirati lijecnika ukoliko dodje do smetnji (vrtoglavica), buduci da za lijecenje odredjenih bolesti danas postoji više terapijskih mogucnosti. Tako se u mnogim slucajevima promjenom uzrocnog lijeka sa lijekom slicnog ucinka, može u potpunosti riješiti problem.

Vrtoglavice povezane sa smetnjama u unutarnjem uhu u kome je smješten aparat za ravnotežu, manifestiraju se u slucaju odredjenih infekcija (upala sredjeg uha, gripa…), fizickih trauma ili ako naglo pokrecemo glavu.
Odredjeni tipovi vrtoglavice mogu biti udruženi sa trovanjima (ugljicni monoksid, alkohol, nikotin…), a u pravilu su prolaznog karaktera i iscezavaju sa otklanjanjem uzroka.
U svakom slucaju, ukoliko se ne osjecate dobro, imate zviždanje/pištanje u ušima, ponavljane vrtoglavice; konsultirajte se sa Vašim lijecnikom koji ce prema potrebi obaviti odredjene pretrage radi otkrivanja uzroka Vašim smetnjama, a samim tim i odrediti specificno lijecenje.

Korisni savjeti u ogranicavanju rizika od padova u slucaju vrtoglavice

Vrtoglavice dosta cesto za posljedicu imaju padove. Kod mladih osoba uopceno govoreci ti padovi nemaju neku vecu važnost, ali kod osoba u odmaklim godinama situacija je mnogo drugacija. Naime u oko 30 % osoba iznad 65 godina dogodi se da u toku jedne godine jedanput padnu, i u 5 % slucajeva ovi padovi izazivaju razlicite prijelome, medju kojima dosta cesto i prijelom vrata butne kosti sa posljedicnom nepokretnošcu (prijelom ovog tipa skoro obavezno zahtijeva hitnu kiruršku sanaciju radi ponovnog uspostavljanja normalne pokretnosti).
Da bi se izbjegle provocirajuce situacije za pojavu vrtoglavice, a samim tim i padovi, osobama koje imaju smetnje ovog tipa, korisno bi bilo slijediti odredjene preporuke:

Ujutro kada se dižete iz kreveta:
izbjegavajte ustajati u mraku ili u sjeni (korisno bi bilo imati svjetlo u blizini kreveta)
prije nego se dignete ostanite na trenutak u sjedecem položaju
ustajte polagano
ukoliko nosite naocale, stavite ih prije ustajanja

U Vašem domu:
izbjegavajte tepihe i podne zastirace ne pricvršcene za pod ili koji se posklizavaju
razmjestite namještaj ostavljajuci širok prostor izmedju njih tako da ne smetaju prilikom prolaza
osigurajte dobro osvjetljenje u vašem domu
budite oprezni ako imate kucne ljubimce
budite oprezni kada se penjete stepenicama
u kupaonici u kadi postavite protiv-sklizajuci zastirac; a u koliko imate poteškoca prilikom kretanja, radi lakšeg ustajanja/oslonjanja korisno je na zid instalirati rukohvat

Na ulici:
nosite nisku i udobnu obucu sa neklizajucom potplatom
izbjegavajte izlaziti kada postoji povecana opasnost od poklizavanja (snijeg, led, kiša)
prilikom kretanja ulicom koristite plocnik ako ga vec ima
ukoliko imate poteškoca prilikom kretanja koristite radi vece stabilnosti, štap ili kišobran
izbjegavajte izlaziti nocu osim ako niste u pratnji

Iako su gore navedeni savjeti poglavito namjenjeni osobama starije dobi i onima koji imaju odredjenih smetnji prilikom kretanja, a povremeno se žale na vrtoglavice, nije na odmet prisjetiti ih se i onima koji nemaju tih smetnji.
###BLANK###