Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Meditacije sestre Augustine

Političar u izvidnici Raj / Pakao

U prometnoj nezgodi, smrtno je stradao jedan od političara. Duša mu krene put Neba te se susretne sa sv. Petrom. Petar uljudno pozdravi političara i zaželi mu dobrodošlicu u Nebo. Nakon dobrodošlice uslijedilo je pitanje, kamo se želi opredijeliti? Raj ili Pakao?

raj i pakaoPokaži mi i Raj i Pakao, a nakon izvidnice sam ću odlučiti gdje je moje mjesto. Tako poželi političar.
Međutim, sv. Petar mu predloži da jedan dan proživi u Paklu a jedan dan u Raju, nakon čega može donijeti osobnu odluku. Tako je i bilo.

Političar se složi. Sveti Petar ga otprati do lifta koji se spuštao dolje, dolje, dolje i sve dublje dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i političar se nađe usred pažljivo njegovanog terena za golf. U blizini su bile klupske prostorije, a ispred njih veliki broj njegovih prijatelja i političara s kojima je često surađivao. Svi su bili razdragani i sretni. Bili su obučeni u lijepa večernja odijela. Prilazili su k njemu i pozdravljali ga, osvježavali uspomene na vremena kada su se zajedno družili na račun poreskih obveznika.

Nakon čega su uživali u bogatoj gozbi i ispijanju skupog vina i šampanjca. No, dan je završio i svi su ga željeli ispratiti i mahnuti mu a lift se polako penjao, penjao, i penjao naviše gdje ga je čekao sv. Petar, nakon čega ga je poslao u Raj.

Tako je političar idući dan bio u društvu veselih duša, premještajući se sa oblaka na oblak, svirajući harfu i pjevajući. I ovo vrijeme je brzo prošlo tako da se ponovo našao pred Svetim Petrom koji mu reče.

Evo, proveo si jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Sada izaberi svoju vječnost. Političar malo razmisli pa odgovori. Raj nije loš, ali mislim da će mi bolje biti u Paklu. Sveti Petar ga bez riječi otprati do lifta i pošalje dolje, dolje i dolje sve do Pakla.

Vrata lifta se otvore a političar se nađe usred zapuštene poljane prepune raznih otpadaka i smeća. U toj prljavštini vidio je svoje prijatelje kako sakupljaju otpad u crne vreće i čekaju da nešto siđe odozgo.

Ne razumijem. Zajeca on. Prekjučer sam bio ovdje i tu je bilo igralište za golf i klupske prostorije gdje smo se gostili najboljom gozbom, pili najskuplja vina i šampanjac, igrali i zabavljali se. A sada, sada je tu pustinja prepuna otpadaka i prljavštine, a moji prijatelji izgledaju tako jadno. Što se to godilo?

A Đavao mu stavi ruku na rame, nasmiješi se i pogleda ga ispod obrva, pa mu kaza. Sinoć i preksinoć smo imali predizborne skupove ... A danas? Danas si glasovao za sebe! Danas su te tvoja djela smjestila tamo kamo si se cijeloga života spremao za ovo mjesto! Ovo je samo tvoj izbor!

Poanta i poruka ove prispodobe je slijedeća!

Čovječe, pazi kako živiš. Jednoga dana određivat ćeš sam svoje mjesto. Tvoja djela bit će tvoja putovnica za Nebo! Pazi kako živiš i na čiji račun stavljaš svoje blago, jer na kraju dana točno ćeš znati gdje ti je biti čitavu vječnost. Bolje reći, na kraju života ili na smrtnom času, tvoja duša točno zna kamo će ići. Raj ili Pakao? Već sada imaš pravo birati!

Molim te, izaberi raj!

Za GIP piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristova