Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ljubav, nadarenost i talent za dobru fotografiju

Priznajemo da je u posljednje vrijeme sve teže i nama koji se bavimo ovim novinarskim poslom pronaći nešto lijepo o čemu bismo pisali, a posebno, neka mi bude dopušteno reći, o našim mlađim osobama. Došla su teška vremena, vremena ulica, kafića, kockarnica i svega onoga što mladi više vole i slušaju negoli vlastite roditelje, školu, Crkvu i dobronamjernike.

perica vincetic1

Da ipak ima i onih koji drugačije misle pokazuje naš portal koji ne umorno prati događanja i sudbine uspješnih posavljaka i posavki, stoga smo ovaj puta kao posebnu osobu za GIP izdvojili Pericu Vincetić koji svojim neobičnim i ustrajnim radom pronosi lijep glas u rodnoj Donjoj Mahali kraj Orašja posavskom zavičaju i Bosni i Hercegovini.

Stoga nam je izuzetna čast da vam predstavimo ovog 19-godišnjem mladiću jednog od rijetkih koji posjeduje “modno oko“ veliku ljubav i sposobnost prema fotografiji kojom privlači mnoge ljubitelje ljepšeg spola, a za naš portal je odobrio da napišemo nešto više, o njemu, o ljubavi prema fotografiji, karijeri i daljim planovima za budućnost.

arijalda pjevic1

Ovaj mladi dečko počeo se amaterski baviti fotografijom još u osnovnoj školi, slikajući pejzaže, mrtvu prirodu i grad da bi u srednjoj školi počeo da slika portrete.

I tako Bosansko Hercegovačka modna scena već 5 godina ima modnog fotografa kojem je hobi prešao u posao. I ako trenutno studira na “Rudarsko geološko građevinskom fakultetu”, u Tuzli, sve više se bavi fotografiranjem i fotografijom.

Po potrebi radi za dva foto studija: FOTO-HD-BURDA iz Kostrča i Škljoco Camera Zovik, a sasvim slučajno počinje fotografirati za modnu agenciju ABC Models.

model

Prilikom održavanja jedne modne revije u Orašju, Perica je onako uz put za svoju dušu fotografirao, a nakon revije prišla mu je šefica modne agencije i pitala ga: da li može vidjeti snimljene fotografije, što joj je Perica naravno i pokazao, i ako nije znao o kome je uopće riječ. Razmijenili su kontaktne podatke i nakon nekoliko dana nazvala ga je šefica modne agencije ABC Models i ponudila mu posao, što je Perica s radošću prihvatio i tako dobio zgodu da na samom početk svoje fotografske karijere upozna manekenke koje su bile voljne da mu poziraju.

Fotografirati za modnu agenciju za sada je njegov najveći uspjeh, ali se nada da to nije najviši korak koji će dostići jer ovakvim zalaganjem, talentom i napornim radom mora se napraviti još dosta veći uspjeh. Da bi se napravila dobra fotografija presudno je oko fotografa i talent jer dobra fotografija je trenutak zabilježen okom nekog tko zna  da “vidi” svijetlo, kadar i emociju a to Perica ima u malom prstu.

paula zuparic

Perica je zavolio modnu fotografiju, i ako mu je na početku bila samo hobi da bi na prvoj godini fakulteta, prelomio svoja razmišljanja i odlučio da mu hobi postane profesija stoga se njegov pristup fotografiji potpuno promijenio i još uvijek se mijenja. Također je neophodno da se u radu prilagođava trendovima te smatra da je njegov stil dosta prepoznatljiv i koliko god da se mijenja, njegova suštinska emocija uvijek ostaje i ona se lako prepoznaje.

Na naše pitanje da li se danas isplati biti fotograf, uz osmijeh nam kaže; da, isplati se, ako imaš ljubav i dobru volju prema fotografiji, ako to nemaš, tu onda nema ni dobre  fotografije. Međutim pitanje je i zarada jer sve zav

isi o čemu i što se radi, ali u svakom slučaju kada bi se svakodnevno radilo moglo bi se prilično dobro zaraditi.

arijalda pjevic

Međutim, kako nam Perica objašnjava njegov snimajući dan traje u prosjeku samo 3 do 6 sati, ali kada se sve to završi, ostaje onaj dio posla koji mu najteže pada a koji je postao neminovnost suvremene, digitalne fotografije, a to je post-produkcija. Iako relativno brzo obradi fotografije na računalu uvijek se to nekako vremenski dosta oduži.

No, ipak nam priznaje da mu je svakako najzanimljiviji kreativni proces, jer kada je modna fotografija u pitanju to je ono u čemu najviše uživa i gdje najviše daje dio samoga sebe.

Prateći rad inozemnih fotografa njegovi omiljeni fotografi su: Steven Meisel iMario Testino. Steven koji modi pristupa sa umjetničke strane vodeći računa o svakom detalju, a Mario zbog stila od kojeg godinama ne odustaje, a uvijek ostaje moderan kaže nam Perica.

magdalena milicic

Također dodaje da je i Terry Richardson jedan od vodećih svjetski fotografa koji je svakako kontroverzan i čovjek koji svoj životni stil izražava kroz fotografije i ako nije pretjerani ljubitelj njegove estetike, ipak priznaje da se njegov talent ne može osporiti. Isto tako njegov blog je svakako značajan za svijet mode,  umjetnosti i vrijednosti njegovog rada koji će tek vremenom doći do izražaja.

Na naše pitanje o budućim planovima, ciljevima i idejama Perica nam kaže kako prije svega, ima cilj i plan završiti fakultet, i zaposliti se. Zatim se još više usavršiti u fotografiranju, i pokušati raditi za još neki foto studio, ili neku tvrtku i agenciju koje su spremne za suradnju,  i njegove usluge.

marijana andjelovic

U slobodno vrijeme kada se ne snima dan uglavnom provodi u društvu  ili na nogometu, a usput traži i nove prostore za fotografiranje. U nogometu je također bio aktivan i igro je za mlađe selekcije u HNK Orašje, zatim je prešao u Dinamo, Donja Mahala gdje je branio za prvi tim.

Životni moto mu je: radi naporno, sve dok se više, ne budeš morao predstavljati.

perica vincetic

I na kraju ovoga članka dijelimo s vama nekoliko fotografija (uz napomenu da im kvaliteta nije ona prava jer su komprimirane i prilagođne za portal) koje je ovaj mladi fotograf ekskluzivno podijelio s nama, a ukoliko ste ljubitelji dobre fotografije, onda vam predlažemo da posjetite i njegovu oficijelnu facebook stranicu gdje će vas Vincetić nanovo fascinirati svojom nadarenošću, i jako dobrim smislom za fotografiju.

Za GIP piše Mišo Perak

erna

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka