Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

In memoriam - Marko Zelić

Ovu fotografiju smo napravili prija 10 godina točnije poslije Iline 2007. kada smo u Garevac doveli Federalnu TV da bismo napravili jednu kraću reportažu. S obzirom da je pokojni Marko te godine bio pobjednik u izboru najboljeg šljivika, uručili smo mu prikladnu nagradu a bila je to ručna prskalica za prskanje voća, a za uzvrat nam je pokojni Marko dao svoj intervju.

marko zelic

Kolega i novinar Tihomir Bijelić mi je tada kazao da mu je iznimno drago što smo izabrali ovakvog sugovornika jer je Marko doista imao poseban kapacitet, pamćenje i moć govora. Imalo se što od njega čuti.

Pokojni Marko bio je vrlo plemenit i inteligentan seoski čovjek, radišan i vrijedan, čovjek žuljevitih ruku koji je odmah po povratku zasukao rukave i svojim radom te uz pomoć djece obnovio kuću i gospodarske objekte te raščistio svoje plodne oranice i šljivike.

U svome razgovoru iznosio je činjenice svoga povratničkog života i dugogodišnjeg rada s traktorom jer on jedan od prvih Garevljana koji je imao ovaj radni stroj to jest traktor Ferguson u to vrijeme te kako mu je trenutno najveća životna želja bila da ponovo kupi neki traktorčić. Nije ni slutio da će mu se ta želja ubrzo i ostvariti i da će vrijedne ruke još nekoliko godina obrađivati vrt i njegove njive na posavskoj ravnici.

Mislim da je tada imao oko 80 godina koje mu ništa nisu značile. Svakodnevno je od izlaska do zalaska sunca nešto radio i uživao u poslu i priči sa suprugom Janjom. Uvijek su imali jedno drugom nešto da kažu pa tako do posljednjeg dana ovozemaljskog života.
 
Supruga  Janja je uz pokojnog muža Marka bila jedna od prvih povratnica u zaseoku Baje koji su bili jedan jaki magnet za svoju djecu, susjede i prijatelje. Ljudi su im rado navraćali i za svakoga su imali mjesta, razumijevanja i lijepu riječ.marko janja zelic

Osobno sam često navraćao do te obitelji i gledao uredno dvorište,  ošišanu zelenu ogradu „makljuru“ koje su stare ali vrijedne ruke redovito održavale kao i lijepo uređeni i zasijani vrt ali ne s nekoliko gredica salate i mladog luka koliko je njima dvojma trebalo već dva ili tri duluma površine.

Znali su oni da im to ne treba i da ne mogu sami pojesti toliko povraća ali su navikli imati, a još tu kod svoje kuće.

Trebat će nekom, doći će djeca neka imaju bile su riječi pokojne Janje.
12. lipnja 2014. godine Marko je preminuo u 86 godini života i iza sebe ostavio svoj traktor i Golfa koji ga je dobro služio sve dotle dok pokojni Marko nije izgubio vid.

Poslije muževe smrti i pokojna Janja je klonula. Živjela je kao uveli cvijet sa svojom djecom koja su se trudila da uvijek jedno od njih bude uz nju. Ustrajali su u tome i ako nekada nije bilo lako doći iz Čajkovaca, Izole ili Švicarske ali znali su oni koliku je ona ljubav i patnju njima posvetila a posebno poslije gubitka rano preminulog sina Nikole.

Blago u Gospodinu preminula je 13.03.2017. godine u obiteljskoj kući u Bajama.
Neka im je vječni mir i radost kod Gospodina, a nama jaka poruka da rad nikada i nikoga nije slomio!

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka