Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri09232020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U susret blagdanu Svih svetih i Dušnom danu

Prvoga dana u studenome obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga još jedan važan dan – Dušni dan koji mnogi greškom nazivaju Dan mrtvih. Ta dva dana svi putevi nas vode do naših groblja i do naših milih i dragih pokojnika. Uz suzu na oku tu je svijeća i cvijeće te naša molitva za naše pokojnike. Svojim dolaskom na grobove naših pokojnika pokazujemo i dokazujemo da nisu zaboravljeni i da ih sa zahvalnošću nosimo u svojim srcima i mislima.

Ono što je najvrednije i što najviše pomaže su svakako naše molitve, a pogotovo sv. Misa. Na sam blagdan Svih Svetih sv. Misa je je u 11. 00 sati a pnovo će je predvoditi i propovijedati naš susjed iz Pećnika vlč. Jakov Kajinić duhovnik bogoslova u Sarajevu uz još dva svećenika dr. sc. Niku IKIĆ profesora dogmatske teologije u Sarajevu i domaćeg sina vlč. Marka Perića svećenika u mirovini.

jakov kajinic1

U srijedu 01. studenog 2017. na sam blagdan Svih svetih bit će četiri svećenika na raspolaganju za molitvu odrješenja (opjela) prije sv. Mise i to već od 9.30 sati u jutro. Stoga blagovremeno dođite na grobove svojih najmilijih i ondje pričekajte jednog od svećenika koji bude u neposrednoj blizini groba.

Popodne u 15.00 sati molit će se opjelo na  masovnoj grobnici na Pašincu. Poželjno da veći broj Garevljana dođe na ovu molitvu jer tamo iz svake garevačke kuće počiva barem jedna žrtva iz Burića štale. Kolnik  će biti prohodan, i uređen tako da ne morate strahovati da ćete morati dugo pješačiti.

Na Dušni dan u četvrtak 02. studenog 2017. sv. Misa je u 11.00 sati na našem groblju koju će predvodit župnik vlč. Filip Brajinović uz mogućnost blagoslova grobova od 9.30 sati u jutro, .

S obzirom da na blagdan Svih Svetih garevačko groblje posjeti veliki broj vjernika cesta prema groblju i ovaj puta bi trebala prometovati samo u jednom smjeru. Stoga molimo sve vozače da se pridržavaju ove napomene i svoja vozila parkiraju od kraja groblja s lijevu stranu ceste jer je na toj strani plići kanal. Zatim na desnoj strani ceste prema Šimićima i Kajićima, a za izlaz na magistralnu cestu da koriste lokalne ceste kroz Kajiće i Šeriće.

Kao i svake godine za lampione, svijeće i cvijeće pobrinut će se Mira Jurkić "Ćumurova" tako da se ne morate opterećivati i to donositi sa sobom jer su nabavne cijene iste.
 
Također će MZ Garevac prija i poslije Svete mise na groblju prikupljati dobrovoljne priloge za čišćenje, uređenje i održavanje groblja tako da svi oni koji osjećaju potrebu da daju svoj novčani prilog za mile i drage pokojne mogu to učiniti kod predstavnika MZ. Po procjeni mještana realna cijena po grobnom mjestu je: 15 €, 25 KM ili 100 kuna.

Isto tako svoj dobrovoljni prilog za izgradnju zajedničkog spomenika za žrtve Burića štale na masovnoj grobnici u Poljičkim šumama možete uplatiti kod našeg župnika. U izgradnju ovoga spomenika bi trebao sudjelovati svaki Garevljanin bez obzira gdje bio i čime se bavio. Prilozi su dobrovoljni a svakako će dobro doći da se završi i taj veliki projekt na kojem se godinama čekalo.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka