Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Garevačko grobište nekad i danas

U ponedjeljak 8. svibnja 2020. sam objavio članak s naslovom „Žalosne fotografije zajedničke grobnice u Garevcu obilaze svijet“ s namjerom i činjenicama da javnosti i Garevljanima diljem svijeta pokažem kakvo je stanje zajedničke grobnice u Garevcu koje ćemo se ove godine posebno prisjetiti uz „Dan sjećanja“ i 75 obljetnicu stradanja nevinih i mučki ubijenih žrtva Garevca i okolnih mjesta.

Uz članak sam priložio fotografiju vlč. Ante Perića koji je taj dan obišao grobnicu i fotografirao je:

.grobnica 2
Skrenuo sam pažnju da je grobnica zapuštena i ne pokošena, a da nas samo desetak dana dijeli od komemoracije, i isto tako sam napomenuo i kako je do sada grobnica uvijek izgledala čisto i uredno i ako je tu osim kosidbe bilo i krčenja i potkresivanja stabala jer nismo imali prilaznog puta.

Zahvaljujući Udruzi Posavskih Hrvata Garevac 45, danas ga imamo, ali što vrijedi prilazni put koji vodi do zapuštenog grobišta.

Napomenu sam kako sam vidio na župnoj fejs stranici da se oformio FOGS to jest FOND koji je uz nekoliko pojedinaca pokrenula župa Garevac za prikupljanje donacija koje bi služile za održavanje garevačkih svetinja (kako su to oni nazvali). Isto tako sam napisao kako je lijepo čuti da imamo pozitivnih ideja mladih Garevljana koji su spremni da se nešto pozitivno pokrene ali isto tako i napomenu da su važnija djela već ideje. Ideja je bilo, ima ih i bit će, ali ih je teško sprovesti u djelo.

Napisah i kako bi bio red da se zajednički sjedne za stol i riješi pitanje u svezi održavanja garevačkih svetinja uz napomenu da nam je jasno da je još uvijek vrijeme epidemije i da to sada nije moguće, ali u dogledno vrijeme bi se to moralo riješiti. Bio je to moj istinski cilj.

Međutim nije trebalo dugo čekati da se svojim komentarima obrati Josip Križić i napiše kako napisano nije istina citiram: (Fond FOGS nije pokrenula župa nego ja osobno s nekoliko podupiratelja a planirano za Crkveno dvorište, Burića štalu i ledinu Stanušića. Nažalost, poljičke šume nisu bile tada uključene) te Miro Šerić koji je želio dati podršku Josipu pa je napisao citiram: (Nikad nisi podržao nešto sto nije bilo s tobom dogovoreno, naprotiv si uvijek pokušao omalovažiti i kritizirati ( ne samo FOGS nego i Garevac u srcu), u suštini je to sve žalosno i bijedno!!!!)
 
Josip je s moje strane uvijek imao dovoljno prostora na GIP-u, ali je poznat po svojim komentarima, rado nešto predloži i napiše a onda traži da se to izbriše. Uz to kaže kako više neće posjećivati GIP a intenzivno vjesi na našim sadržajima. Uz to je prija desetak godina svojim istupima kumovao raspadu informativno – zabavnog portala gareavac.org od kada se GIP preselio na domenu garevac.info i ostao samo informativni portal.
 
Stoga želim javno i otvoreno reći da GIP već 19 godina vodim i njegovim sadržajima upravljam ja, pišem i informiram javnost s činjenicama kao i naši profesionalni novinari i tu nam namjeru nikada i nitko neće uskratiti, a ovakve pojedince neka bude sramota naših novinara koji godinama pišu za nas a nikave veze nemaju s Garevcom i Garevljanima, a dođu da ga spase i zaštite od rušenja prolaskom autoceste.
 
Iz gore napisanog čitamo kako Josip kaže „planirano je Crkveno dvorište, Burića štala i ledina Stanušića. Nažalost, poljičke šume nije.“

Zar je moguće da je za organizatora FOGS-a Josipa Križić ledina Stanušića svetinja koja uopće ne pripada Garevcu, a grobište nevinih žrtava nije. Hej, dokle smo stigli, tko to upravlja i rasoređuje novčana sredstva jednog Fonda!

Miri Šerić koji daje podršku Josipu i njima sličnima mogu reći da je istina da nisam podržao „Garevac u srcu“ s razlogom što je GIP 10 godina za redom imao donaciju od jednog Švicarca na početku od 1000 a kasnije od 1.500 ŠFr koje sam preko noći preusmjeravao pokojnom župniku Filipu, a on je već sljedeće jutro slao zahvalnicu dotičnom gospodinu, i novac koristio za župne potrebe pa i čišćenje grobnice.
uredna grobnica
 Taj donator je i dalje na strani Garevca, još uvijek ga pomaže, ali se njegove donacije koriste za dječje igre koje organizira „Garevac u srcu“. Eto zato ih nisam podržao jer je za mene osobno vrijednija grobnica već te igre.
 
Napomenut ću i toda je GIP prilikom svojih organizacija u selu višak novca (bilo je to uvijek od pića) uvijek ostavljao u Garevcu: da li za laminat garevačkog doma, malonogometne stative, uvođenja vode u svlačionicu i slično što se može pročitati na stranicama „humanitarne pomoći“, dok ovi sada samo ulažu i koriste postojeće, a ništa ne ostavljaju.
 
Stoga nemaju i neće imati moju podršku kao i FOGS za koga je ledina Stanušića garevačka svetinja a zajednička grobnica nije. Udrugu Posavskih Hrvata Garevac 45 u kojoj si ti Miro član upravnog Odbora sam od prvog dana moralno i materijalno podržao, promovirao, molio za pomoć i pisao, što ne mora značiti da ću to i dalje činiti jer ti to svojim komentarima ne zaslužuješ, i još nešto ako ova ozbiljna Udruga Posavskih Hrvata Garevac 45 ikada prestane s radom neke osobe bi trebale snositi posljedice.
 
Svjestan sam da će i na ovaj članak biti negativnih komentara, ali Josipove i Mirine više nećemo čitati.
 
I na kraju postavljam si pitanje zašto se dvorište Burića štale prošle godine kosilo trimerom, a ove malčiralo traktorom kada je GIP 2016. godine za župu Garevac kupio traktor s kosilicom za održavanje crkvenog i dvorišta kod Burića štale. Gdje je završio i zašto se s njime ne radi ni mi je poznato?

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka