Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Gdje je uskrsna nada 2000?

Pobijeđena je smrt... Uskrs je život. Uskrs je nada koja nas nikada ne ostavlja... slušam tu najvecu poruku ljudske nade , mislim i ne mogu ne misliti, to nije u mojoj moci. Vidim i ne mogu ne vidjeti, tražim tu uskrsnu nadu u svojoj domovini – i ne nalazim je, teško je prepoznatljiva, iako znam da mora biti tu. Tako nam je potrebna.

Nema je u tako željenim promjenama koje slobodno izabrasmo, nema je u neprestanom kritiziranju svega što se dogodilo u zadnjih deset godina, nema je u neprestanim obecanjima koje slušamo od istih govornika vec pedeset godina, poznajemo ih po glasu. Nema nade cak ni mrtvim braniteljima koji svoj život dadoše braneci domovinu, tako brzo su zaboravljeni. Nema je ni živim braniteljima koji su sad krivi što ranjeni, bolesni, nepokretni i u kolicima preživješe braneci svoje. Nema je ni u dolaženju mocnika ovoga svijeta koji se preko noci promijeniše prema nama. Bojim se tih mocnika i kada darove daju. Skupo cemo ih platiti – danas se ništa ne dobiva besplatn. Nema je ni u rušenju bespravno sagradenih kuca. Zar ih nije dovoljno u mojoj domovini srušeno? Nema je ni u mirisu opojnih trava koje prije nekoliko dana zamirisaše na Jelacicevom trgu. Nitko se nije protivio. „Živimo novu demokraciju!“... Nema je u preslušavanju vrpca koje ne postoje, nema je u neprestanom okrivljavanju drugih za ono što smo svi krivi...

Gdje je Uskrsna nada 2000. u mojoj domovini? Ona je kao i uvijek u ljudskom srcu. Tu živi, tu umire, tu se rada ili ostaje u smrti. Tamo gdje je covjek – tu je život, a gdje je život – tu je uskrsnuce, a gdje je uskrsnuce – tu je i nada uskrsnuca. Kako je preponati? Kao i uvijek: Uskrsna nada je samo prepoznatljiva po križu. Prihvatimo nove postaje u svom vlastitiom životu. Prihvatimo nove postaje razapinjanja i patnje domovine. Dok su nas drugi razapinjali, podnosili smo i nismo klonuli Sad, kad sami sebe razapinjemo, to teže podnosimo, nemojmo klonuti! Uskrsna nada 2000. je u nama. U tebi, u svakom od nas dokle god smo tu, a još smo tu – tu je i Uskrsna nada koja nas nikada ne ostavlja. "

Đuro Zrakić iz knjige "Tragovi (ne)ljubavi"