MUDROST U ŠUTNJI

Kad se susretnemo s ljudima koji su u stanju tugovanja i patnji, osjećamo potrebu da riječima pomognemo takvom čovjeku. Kad bismo šutjeli, smatramo da ih na neki način zanemarujemo. Čak nekad radije izbjegavamo takve jadne ljude, bojeći se da nećemo znati što im kazati.

Čovjek, koji je izgubio tri sina, opisuje utjehu koju je primio tijekom najtežih trenutaka žalovanja: „Netko je došao i govorio mi o Božijem djelovanju, zašto se to dogodilo, o nadi koja vjernika čeka nakon smrti. Taj je neprekidno govorio i rekao ono za šta sam već znao da je točno.

mudrost

Sve to me nije dirnulo, samo sam čekao da ode. I konačno je otišao.“ „ I drugi je čovjek došao i sjeo pokraj mene. Nije rekao ni jednu riječ. Nije postavljao pitanja. Samo je sjedio pokraj mene cijeli sat i još više, slušao je što sam ja imao za reći, uz kratke odgovore, jednostavno se pomolio i otišao.

Bio sam dirnut njegovim nastupom. Nije mi bilo drago što je tako brzo otišao.“ Job je iskusio slične osjećaje. U svojoj patnji i on je žudio za šutljivom potporom svojih prijatelja. Povikao je: „Oh, kad biste bar znali šutjeti, mudrost biste svoju pokazali.“ Međutim, bio je dotučen mnogim praznim riječima svojih prijatelja. Kad se sljedeći put susretnete sljudima koji su u tegobi i žalosti, dopustite da sama vaša prisutnost bude njima na utjehu.

Za GIP piše: Anto Pranjkić