Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet10302020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

blanka 250Mr. sc. BLANKA MATKOVIĊ,
hrvatska povjesničarka, doktorandica na Sevučilištu u Warwicku, Engleska, suosnivač i predsjednica Hrvatske družbe povjesničara «Dr. Rudolf Horvat» CROATIA REDIVIVA

Znanstvenica koja impresionira mentore količinom dokaza!

Znanstvenica Blanka Matković rođena je 30. 4. 1976. u Splitu gdje je završila osnovnu i jezičnu gimnaziju (Prvu gimnaziju Split). U Zagrebu je diplomirala jednopredmetnu povijest na Filozofskome fakultetu i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Na tome fakultetu kasnije magistrirala je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost i stekla stupanj mr. sc. Samostalno istraživanje započela je 2006. i istraživala u gotovo svim arhivima u Hrvatskoj i Sloveniji te u arhivu u Londonu. Od 2011. objavila je 17 znanstvenih radova i koautorica je pet knjiga. Blanka Matković trenutačno je na doktoratu na Odsjeku za političke znanosti i međunarodne studije na Warwicku gdje piše Doktorsku dizertaciju  pod naslovom From combatants to civilians: The role of Croatian defenders in post-conflict Croatia (1995-2017) (Od vojnika do civila: Uloga hrvatskih branitelja u poratnoj Hrvatskoj) fokusira se na razdoblje nakon završetka Domovinskog rata, naročito nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja s posebnim osvrtom na ove regije: sjeverna Dalmacija (Drniš-Knin), Banovina (Viduševac) i istočna Slavonija (Nuštar-Vukovar).

Blankine trenutne mentorice su dr. Gabrielle Lynch koja se bavi etnicitetom, sukobima, nasiljem, demokratizacijom i pomirbom te dr. Erzsebet Strausz čiji je rad između ostalog fokusiran na sigurnosne studije.   

PREDAVANJE BLANKE MATKOVIĆ U BERNU (11.3.2017.)

Dana 11. ožujka o. g. u Hrvatskom katoličkom centru u Bernu održano je predavanje mr. sc. Blanke Matković kojemu je nazočio i predsjednik Nadzornog odbora naše udruge Drago Štokić. Narednog dana, 12. ožujka, održana su kraća izlaganja nakon mise u Bernu i Thunu s napomenom da je izlaganje u Langenthalu moralo biti otkazano zbog Blankine bolesti.

Opširnije:PREDAVANJE BLANKE MATKOVIĆ U BERNU (11.3.2017.)