Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dobro došli na stranicu Burića štale u Garevcu

Ako prvi puta dođete u Garevac vidjet ćete objekat Burića štale ni po čemu poseban. Možda se jedino zapitate zašto pored nje gore svijeće i zašto djeluje tako prazno, a krov i prozori su na njoj obnovljeni. Međutim, ulazeći unutar nje svatko za trenutak zastane vidjevši na zidovima popise više stotina imena nevinih žrtava. Tek tada i onome koji prvi puta dolazi ovdje postaje jasna strahota i veličina ovog zločina. Tek tu se dobija dojam da se ovaj zločin neće lako zaboraviti i nestati i da je vidljivo kako roditelji već od malena djecu dovode ovdje, pričajući im o stradanjima njihovih djedova i pradjedova. Kao trajni podsjetnik za sve nove generacije ostati će obnovljena Burića štala i imena stradalih koja su istaknuta na njezinim zidovima.

Ova zgrada opomenu šalje,
stani putniče, ni koraka dalje...

Tu je bilo zatočeno, golubova jato,
bili su za svoje, bili samo zato...

Pomoli se putniče, onda dalje kreni,
odavde su odvezeni, golubovi bijeli...

Na rijekama Bosni, Savi i šumama
s ognjem pakla oni su se sreli...

Garevac i Burića štala su mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje!

 

Osuđeni Garevljani poslije rata

Osuđeni Garevljani nakon Drugog svjetskog rata

Prema knjizi "Burića štala" Vlade Jagustina, svećenika donosimo tri imena osuđenih Garevljana nakon Drugog svjetskog rata!

1. Marko Jagustin Mije, Čaruga,

rođen 22. travnja 1924. godine, sin Mijata Jagustina i Mande Lukač, iz Garevca. Poslije rata nije se dugo skrivao po šuma ma Vučijaka, jer su ga uhvatili i osudili na smrt vješanjem. Poslije je osuda preinačena u doživotni zatvor, da bi mu kasnije bila promijenjena i osuđen je na 15 godina zatvora. Odrobovao je 8 godina.

2. Jozo Ravnjak,

rođen 1924. godine, iz Garevca. Skrivao se poslije rata po šumama Vučijaka. Uhvaćen je i osuđen na smrt, da bi mu kasnije presuda bila preinačena u 15 godina zatvora. Odrobovao je 8 godina.

3. Ilija Rokić,

rođen 19. travnja 1928. godine, iz Garevca. Sin Jure Rokića i Jele Blatančić. Osuđen po svršetku rata na robiju. Umro je u zatvoru u Sarajevu, na Čengić Vili u prosincu 1949. godine gdje je i sahranjen.

Pušteni zatočenici iz Burića štale

Prema knjizi "Burića štala" Vlade Jagustina, svećenika donosimo popis imena iz svih mjesta puštenih zatočenika Burića štale!


1. Marko Andrić (Relja), rođen 1931, iz Garevca. Sin Ive i Kate. Pušten kao maloljetan.

2. Mato Antunović, zvani Crljo, rođen 1931. godine, iz Kornice. Bio je zatočenik Burića štale i pušten kao četrnaestogodišnji dječak.

Opširnije:Pušteni zatočenici iz Burića štale

Potkategorije

Knjige i pisana djela o Burića štali!   

Neka ova pisana djela i knjige budu poticaj da se više ne manipulira žrtvama i ubojicama nego nek se kod slijedećeg popisa u BiH i u RH uvedu rubrike o poginulima i počiniteljima u II. svjetskom ratu te ćemo doći do vrlo točnih podataka te da jednom mrtve prepustimo vječnom pokoju, molitvama i poštivanju njihovih najbližih. Ako se to ne učini bit će sadašnja vlast suodogovorna za sve svađe i mržnje koje rađaju nerasviejtljene stranice ove prošlosti.

Štala opjevana u pjesmama