Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Više o Burića štali

Dobro je činiti dobro!

Zabavna večer Udruge garevačkih prijatelja koju je organizirao Garevački internet portal (www.garevac.com) na svoju 5-godišnjicu postojanja 24.06.2006., okupila je oko 400 gostiju, što Garevljana što prijatelja Garevca, koji su došli kako iz svih kantona ove alpske zemlje tako i iz Garevca, Republike Hrvatske, Njemačke i Austrije.

Na toj svečanosti po prvi put je prikazan i kulturni dio programa kojega je izveo KUD «Garevac» iz Garevca na području Švicarske sa starim seoskim običajem «Obilježje» s kojim su garevljani 80-ih godina zauzimali zavidna mjesta na republičkim takmičenjima bivše Jugoslavije, prestavljajući u više navrata Republiku BiH. Da bi program bio još bogatiji, organizator je za tu prigodu ugostio i KUD «Kraljica Katarina» iz Züricha, koji su izveli splet narodnih kola u starim narodnim odorama.

Na kraju su svi otišli kući nasmijanog i veselog lica, pa čak i oni koji su istu noć putovali u Repubilku Hrvatsku, Njemačku, Austriju i sve kantone ove alpske zemlje.

Da je i župnik otišao veseo, pokazuje i činjenica da je prikupio 13.500 CHF, od čega su vjernici HKM Bern s područja Thuna sa svojim misionarom fra Gojkom poslije sv. Mise, koju je u nedjelju 25. lipnja predvodio i propovijedao garevački župnik vl. Filip Brajinović, prikupili veliki dar od 1510 CHF. Hvala svima na ovom bogatom daru koji će kao i sav prihod od ove zabavne večeri biti namijenjen za obnovu i uređnje Burića štale.
Naime, o tom objektu se tako malo zna, a u njemu je prije 61. godinu bilo zatočeno 628 osoba i od toga mučki ubijeno 567 Posavljaka od kojih 245 Garevljana.

Dakle, to su brojke koje govore same za sebe i o tome se nikada nije htjelo, a zasigurno niti smjelo pričati, jer je smrtni strah bio do u kosti usađen tom bataljunu posavskih i garevačkih udovica koje su to sve znale, a čak ni svojoj djeci nisu smjele pričati.

I napokon, nakon 60 godina šutnje, dolazi kraj kada se u javnosti pojavila dugo očekivana, i u dugoj prošlosti znanstvenim metodama istraživanja pripremana knjiga o žrtvama Burića štale u Garevcu.

To je je po prvi put prošle godine povodom Proslave Garevačkih jubileja, na svjetlost dana u obliku knjige pod naslovom “Bosansko Posavski Bleiburg-žrtve Burića štale u Garevcu” iznio dr. sc. Marko Babić.

Tek tada smo zapravo i mi sami Garevljani saznali stvarno značenje Burića štale, od koje se često u prolazu i glava okretala.
I ta 2005. godina je za nas Garevljane doista godina preokreta.

Tada smo na čelu sa našim župnikom vlč. Filipom Brajinović došli do zaključka, da se taj objekat mora otkupiti i zauvijek darovati onima koji to zaslužuju, a to su naši Posavljaci, naši pradjedovi, djedovi i očevi.

Početkom ove, 2006. godine, našao se i kompromis sa bivšim vlasnikom štale Ivom Burić, i na obostrano zadovoljstvo dogovorena je realna (prihvatljiva) cijena za objekat sa 800m/2 zemljišta.
Sada je na nama Posavljanima, a ne samo Garevljanima, stavljena velika zadaća i tu ne smijemo i nećemo stati. Pokušat ćemo na sve moguće načine to dostojanstveno urediti, obnoviti i darovati onima koji to zasigurno od nas zaslužuju.

Urednik GIP-a Mišo-Vlado Perak