Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ante_pranjkic_

Naš suradnik gospodin Anto Pranjkić piše  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu s našega područja a naklonjeni su nam.

Posavska ravnica je najljepša kad se u njoj od svojega rada živi

Plodna posavska ravnica hranila je puk posavski stoljećima. Nako neilih događaja iz 90-tih godina mnogi su pomislili kako se posavski narod neće vratiti svojoj prvoj ljubavi – zemlji i poljoprivrednoj proizvodnji. Neki su se nadali da se to neće nikada dogoditi, ali brojni zaljubljenici poučeni primjerom slavonskih poljoprivrednika uzeli su u svoje ruke svoju zemlju i krenuli. Danas nakon 25 godina od kako se u Posavini završio nemili rat poljoprviredna proizvodnja je na nekim područjima postala važan čimbenik gospodarstva.

Opširnije:Posavska ravnica je najljepša kad se u njoj od svojega rada živi

Ivica MIšić poslao upute za glasovanje našim ljudima iz iseljeništva

DragiGarevljani i prijatelji Posavine, predstavnici hrvatskih udruga, katoličkih zajednica, misija, svi smo dužni dati vam potrebne informacije kako biste izašli na glasovanje i dali svoj glas onomu za koga smatrate da zaslužuje. Da biste to učinili morate, a prema Zakonu ispuniti određene uvjete. Stalo mi je, kao kandidatu na izborima da vas što veći broj izađe na izbore te vam i ja upućujem upute, koje i sami možete naći na Središnjem državnom portalu na sljedećem linku:

Opširnije:Ivica MIšić poslao upute za glasovanje našim ljudima iz iseljeništva

INTERVJU Ivica Mišić "bez dlake na jeziku"

Ivica Mišić je u klupama saborskog zastupnika RH u proteklom mandatu važio za iznimno vrijednog zastupnika koji se „bez dlake na jeziku“ nije libio za govornicom uputiti britke riječi koje nisu nikoga poštedjele kada je u pitanju obrana interesa Hrvata njegove rodne Bosanske Posavine, ali i osobito interes hrvatskih povratnika u Republici Srpskoj. Pokrenuo je brojna pitanja i inicijative, stoga smo Mišića željeli približiti javnosti, njegove ideje i prioritete za koje se zalaže kroz politički rad.

Opširnije: INTERVJU Ivica Mišić "bez dlake na jeziku"

Ideologije iskrivljuju povijesnu istinu, a zadaća znanstvenika je tu istinu otkopati i donijeti na svjetlo dana

„O tim potresnim sjećanjima i istraživanju o žrtvama totalirizama govore brojne rezolucije Europskoga parlamenta i drugih europskih tijela. Fakultet  hrvatskih studija želi se tome pridružiti svojom zadaćom istraživanja i proučavanja, a što je naša temeljna zadaća: proučavanje hrvatskoga društva, stanovništva,  promotora hrvatskoga identiteta. U taj prostor svakako spadaju i ova pitanja. Drago nam je da možemo u ovom demokratskom ozračju otvorenom 90-tih godina slobodno raspravljati i razgovarati o tim temama, koje su bile često kao i povijesna istina zakopane u prošlosti“, kazao je, između ostaloga, dekan prof. dr. Pavo Barišić.

Opširnije:Ideologije iskrivljuju povijesnu istinu, a zadaća znanstvenika je tu istinu otkopati i donijeti na...

Zastupnik Mišić posjetio Banja Luku i biskupa Komaricu

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posjetio je preuzvišenog banjolučkog biskupa Franju Komaricu i u dvosatnom razgovoru upoznao ga sa svojim radom u proteklom mandatu te osvrnuo na izuzetno teško stanje života Hrvata u Republici Hrvatskoj. Sugovornici su se složili da su Hrvati Republike Srpske zapostavljeni te da problemi s kojim se suočavaju prepuštaju se samo njima te da im u rješavanju istih malo tko, i osim Mišića, gotovo nitko ne pomaže.

Opširnije: Zastupnik Mišić posjetio Banja Luku i biskupa Komaricu

Mladi vinkovački nogometni internacionalac Petar Mišić nadomak Chieva!?

Mišić je trenutno član švicarskog drugoligaša Aaraua, a u ekipi trenera Patrika Rahmera igra jednu od najzapaženijih uloga, jer je igrač koji može igrati više pozicija. Rahmer, inače bivši pomoćni trener Hamburga i Basela, koristi ga i kao  polu špicu ili špicu, a pozicije na kojima se Petar najbolje snalazi su pozicije lijevog i desnog krila.

Opširnije:Mladi vinkovački nogometni internacionalac Petar Mišić nadomak Chieva!?

Što prije otvoriti konzulat u Orašju

Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić posebno je apostrofirao potrebu ujednačenosti rada konzulata RH kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Posebno je izrazio svoje nezadovoljstvo nepostojanjem Konzulata RH u Bosanskoj Posavini, što Hrvate ovog kraja stavlja u neravnopravan položaj prema nekim drugim krajevima:

Opširnije:Što prije otvoriti konzulat u Orašju

Prateće informacije uz otvaranje izložbe Hrvatska u srcu Europe

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom organizira Izložbu umjetničkih fotografija Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i  srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske – 25 godina poslije. Izložba će biti svečano otvorena u petak, 5. lipnja 2020. godine u 12 sati. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta Hrvatskih studija, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Opširnije:Prateće informacije uz otvaranje izložbe Hrvatska u srcu Europe