Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02242020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Svetac koji dolazi

ZAGREB - Sve pripremne radnje za povijesni dolazak tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb su pri završetku, a završna faza je započela. Zaključak je , koji se mogao čuti na danas održanoj press konferenciji a u povodu dolaska tijela poznatog hrvatskog sveca kapucinskoj provinciji koja nosi njegovo ime, Hrvatskoj i svim vjernicima.svetac dolazi

Na ovoj su press konferenciji braća kapucini i članovi OO ovog događaja željeli novinarima još jedanput prezentirati što za njih, našu Domovinu i vjernike znači ovaj događaj? Željeli su pojasniti hrvatskoj javnosti što im je bio cilj te još jednom predočiti cjelokupni program. Nazočne goste najprije je pozdravio gvardijan kapucinskog samostana fra Juro Šimić ističući kako je sveti Leopold živio za i s hrvatskim narodom te istakao:
- Sveti Leopold je uistinu lijepo prihvaćen u hrvatskom narodu. Postoji veliki broj crkvi i kapelica podignutih njemu u čast, i to je dokaz da je on ovdje i među nama vrlo čašćen, kazao je još Šimić.

Novinarka Suzana Vrhovski-Peran kao župljanka Župe svetog Leopolda dobila je čast ovom prigodom predstaviti program cijelog događaja. nabrojala je sve aktivnosti koje će se dogoditi od 13. do 18. travnja ističući da ovaj događaj uistinu ima veliku vrijednost te stoga ne čudi veliko zanimanje javnosti.

_Sveti Otac Franjo nije slučajno u Godini milosrđa za zaštitnike odredio dvojicu kapucina: sv. Pija i našeg svetog Leopolda. Oni su bili ispovjednici, izvan očiju javnosti, a dobili su planetarnu popularnost. Time je papa naglasio vrijednost sakramenta pomirenja, sućut i nježnost, istakao je, između ostalog provincijal hrvatskih kapucina i naglasio da sveti Leopold u svojoj dugoj ispovjedničkoj praksi samo dva puta nije dao odrješenje, a krivicu za to je pripisivao samom sebi.

- Njemu su na ispovijed dolazili svi: od najnižih kategorija do najviših intelektualaca. On je svojevrsni dar čovječanstvu. Bio je Hrvat i nikada se toga nije htio odreći, a istovremeno je bio veliki prijatelj talijanskog naroda i zalagao se za ekumenizam, naglasio je fra Jure.
Prema riječima Blaženka Perkovića, člana Organizacijskog odbora iz reda volontera, preko 200 ih se pridružilo ovom velikom projektu. On je iskoristio prigodu i zahvalio se svim donatorima koji su pomogli u realizaciji ovog velikog događaja.

Prema riječima Pavla Palića, glazbenika inače člana klape "Janjevo" nastupit će niz zborova,a da tijelo dragoga nam sveca bude na najbolji mogući način počašćeno pobrinut će se počasna straža u narodnim nošnjama.

Fra Jure Šarčević je kazao da je tijelo svetoga Leopolda tri puta ekshumirano. Dogodilo se to najprije 22.02. 1966, potom 1976, i sada treći puta. No, tijelo je svaki puta ostalo neraspadnuto, cjelovito i prepoznatljivo. No, bez desne ruke, koja je poslužila za moći sv. Leopolda koje se nalaze u njegovim svetištima u Maglaju i Osijeku.

Za GIP piše Anto Pranjkić