Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

APSURD: liječnike tražimo, imamo ih a ne zapošljavamo

APSURD: liječnike tražimo, imamo ih a ne zapošljavamo


Priča koja je ovih dana bar malo razgalila srce hrvatskoga čovjeka jeste ona o prvoj hrvatskoj kardiologinji dr. Luciji Svetina, koja unatoč brojnim ponudama iz svijeta, ipak ostaje u Hrvatskoj. Neki su komentirali ovaj potez suludim, jer pored ponudka donose dobre uvjete rada a pri tom ugled i poštovanje,mlada se liječnica odlučila za zemlju u kojoj se liječnike ne poštuje, a o uvjetima rada ne treba trošiti niti jedno slovo.

No, prema riječima poznatog kirurga Zorana Jelića, koji živi i radi u Hamburgu potez dr. Svetine je glas razuma i glas dobrog promišljanja. Naime, dr. Jelić kaže kako mladi liječnici nisu niti svjesni koliko su različiti uvjeti rada u inozemstvu s uvjetima njihova usavršavanja te da je bolje iskustvo stjecati u Hrvatskoj, a potom, u koliko bude potrebito, svoj razvitak u profesiji nastaviti negdje gdje se to više cijeni:

- Vrlo je teško mladom čovjeku koji je stjecao znanje iz medicinskoga područja u Hrvatskoj isto primjenjivati vani, jer ovdje vladaju drugi postulati. Ne kažem da su naši mladi liječnici neobrazovani, nego sustav medicine je, na primjer, u Njemačkoj, sušta suprotnost onomu u Hrvatskoj i treba vremena da bi se čovjek mogao na njega naviknuti. S druge strane, to je opet tako blisko da se, ako ste stekli neko iskustvo u Hrvatskoj, možete vrlo brzo priviknuti i nastaviti vani. No, za rad vani treba imati neko prethodno iskustvo, kakvo-takvo, kaže dr. Jelić i napominje kako Hrvatska mora riješiti problem s nedostatkom liječnika, pogotovo zbog činjenice, da na Zavodu za zapošljavanje postoje ljudi koji su završili medicinu.

mladi lijecnici

Tragom riječi ovog liječnika došli smo do interesantne činjenice. Naime, na Zavodu za zapošljavanje u Republici Hrvatskom nalazi se 82 liječnika, koji traže posao, a među njima su i oni koji su položili stručni ispit i tako stekli uvjete za raditi. S druge strane, u medijima se često zna pojaviti informacija kako nam nedostaje liječnika, pa se postavlja pitanje koordinacije između Zavoda za zapošljavanje i ustanova koje pružaju medicinske usluge. Pogotovo, što dolazi vrijeme u kojem će se negdje oko 4000 liječnika umiroviti, pa se postavlja pitanje kako ih i čime nadomjestiti, kada oni koji su završili medicinu i stekli uvjete za posao, isti ne dobivaju. U prilog ovakvom stanju govori i činjenica da je uz 16 liječnika koji imaju uvjete za zapošljavanje kao liječnika, i više od 60 onih koji su završili fakultet i stekli diplomu ali nisu odradili pripravnički staž ili nisu dobili licencu za rad. U takvoj konstataciji odnosa mladim ljudima preostaje jedini izbor pokupiti svoje stvari i sreću potražiti vani.

Prema onomu što možemo saznati iz medija ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić je, ipak shvatio u čemu leži “zec”, pa je predložio da se donese odluka kako svi oni kad završe fakultet mogu odmah ići stažirati, što do sada nije bio slučaj. No, interesantno je kako je na burzi rada 16 onih koji imaju sve uvjete a ne rade, a toliko je raspisanih natječaja za pozicije liječnika. Postavlja se logično pitanje da li se ti liječnici prijavljuju na natječaje ili su uvjeti natječaja tako napravljeni da se na njih nitko ne želi niti prijavljivati. Što je razlog tomu pokazat će vrijeme, a vrijeme će pokazati i to da li će se konačno naši mladi liječnici početi zapošljavati ili će sreću nastaviti tražiti negdje daleko, gdje se poštuju, cijene i gdje mogu zaraditi za dostojanstven život. Uostalom, gdje mogu svoje znanje upotrijebiti za dobrobit društva, što, ruku na srce, ipak nije slučaj u zemlji u kojoj su rođeni, odgajani i obrazovani. No, oni zato nisu krivi i ne treba ih kriviti.

Za GIP piše Anto Pranjkić