Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

MAK DIZDAR HRVATSKI I BOSANSKO-HERCEGOVAČKI KNJIŽEVNIK

U organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatske kulturne zaklade, Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice Hrvatske Stolac i Matice Hrvatske Opuzen sutra započinju XIV. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret na temu “MAK DIZDAR, hrvatski ( i bosansko-hercegovački) književnik”.

mak

Susret će trajati do 29. rujna, a sastojat će se iz nekoliko zanimljivih  dijelova. Prvog dana susreta svi nazočni će posjetiti Osnovnu školu bl. Alojzija Stepinca u Neumu, gdje će susret i započeti. Istoga dana sudjelovatelji ovogodišnjeg susreta posjetit će Srednju školu u Metkoviću, gdje će biti predviđena predavanja, a dan poslije, 28. književnici se sele  u Ploče, gdje će  u Srednjoj školi Fra Andrije Kačića Miošića biti održana prigodna predavanja. U poslijepodnevnim satima književnici će posjetiti Neretvansku riznicu umjetnina i inih vrijednosti te lokaciju Križnog puta na skalinama k sv. Roku u Podgradini – Opuzen.

U subotu će književnici najprije posjetiti Osnovnu školu Vladimira Pavlovića u Čapljini, a potom posjetiti i rodno mjesto Maka Dizdara – Stolac, gdje će upaliti svijeće i položiti cvijeće na grob ovog izuzetno značajnoga pjesnika.

Na Susretu će sudjelovati brojni književnici, a među kojima valja izdvojiti: dr. Mladena Boškovića, predsjednika Matice hrvatske Stolac, Đuru Vidmarovića, predsjednika Društva hrvatskih književnika, Ivana Sivrića, predsjednika DHK Herceg-Bosne Mostar, akademika Dubravka Jelčića te akademika Luku Paljetka. Čast bosanske Posavine na ovom velikom i eminentnom skupu pokušat će osvjetlati    naš suradnik  Anto Pranjkić koji će održati predavanje na temu: “O duhovnosti u djelima Mehmedalije Maka Dizdara”.

Piše: Gašper Mandir